In de lagune van Nieuw-Caledonië, een gigantische natuurreservaat, zwemmen honderden schildpadden rond. Deze liet zich graag filmen.

 

In dit pechjaar 2020 gaan onze gedachten uit naar de mensen in Pentecost  (en de andere eilanden), pas vorige week (begin april) getroffen door zware tropische cycloon (cat.5) Harold.

Geen toeristen, door covid-19 , en hun dorpen verwoest door Harold. Hoever het bouwen van de toren dit jaar stond, we weten het niet . Over de eilanden van Vanuatu 

bereikt ons weinig nieuws. 


Zoveel pech in de tijdspanne van een paar maanden.  Laten we hopen dat ze weer snel uit dit dal krabbelen.

 

In juni 2019 maakten we de Naghol, het authentieke bungee jumpen of landdiven, in Pentecost mee. Een overweldigende ervaring waarvan we u willen laten meegenieten. 

Weken op voorhand beginnen de mannen aan het bouwen van de toren, het uitkiezen van de lianen. Alles verloopt volgens een strikt schema met de nodige rituelen.

De ganse voorbereidingstijd én tijdens de ceremonie leven de mannen celibatair . Vrouwen mogen de lianen of de toren zelfs niet aanraken, dat zou groot ongeluk over de site brengen.

Zoals toen queen Elisabeth II Pentecost bezocht en er een man te pletter viel...omdat hij de nacht met zijn vrouw had doorgebracht, beweren sommigen. Omdat het het verkeerde seizoen was, lijkt een meer logische uitleg.

Kijk zelf eens mee.  (klik op "springers" )

Ik heb een aantal "springers" van klein naar groot achter elkaar gemonteerd. De jongste is erg bang en springt uiteindelijk niet.

De oudste springt van het hoogste punt, wel 20 m hoog.  En dat allemaal om een goede yam oogst af te smeken en/of je mannelijkheid te bewijzen.

 

Wil je mijn tekstje van toen nog eens herlezen, dan kan dat hier. (een aantal tekstjes naar beneden scrollen).

 

 

 

In Fiji brengen kleine watervliegtuigen je naar je eilandresort, als je dat wil. Ze moeten opstijgen en landen in baaien waar vele jachten op anker liggen.

Het gebeurt dus wel eens, dat een DH Beaver,  zoals hier in Malolo Lailai (Musket Cove), vlakbij onze boot opstijgt.

(Klik op Beaver om filmpje te zien).  

 

 

Wat doen we zoal?

De ongerepte koralen in Fiji verkennen, kijk zelf even mee. 

Duiken in Fiji

 

 

Een paar maanden geleden exploreerden we het atol Fakarava, boven en onder water. Geniet mee van al het moois!

Duiken met haaien

Duiken in Fakarava Noord

 

Onderstaand filmpje werd gefilmd en gemaakt door onze dochter en geeft een onderwaterindruk van Panama!

https://www.youtube.com/watch?v=W9tfF9AsgpY

 

JSN Mini template designed by JoomlaShine.com