Positie : 7 mei 2018 :15u :  01°07,22 N  173°01,71 O 

Pietjesbak, zo noemden we dit soort zeilsituatie in onze oertijd van wedstrijdjes varen met de 420 jol op de plas in Kelchterhoef. Lichte wind die uit alle richtingen kon komen, je wist gewoon niet dewelke. Af en toe een hardere windvlaag uit het niets. 
Winnaar werd de zeiler die dit weer iets beter begreep dan zijn tegenstanders. Men schreef het fenomeen toe aan het feit dat de plas in het verre binnenland lag, een diepe kuil met hoge bomen rondom. 

Wel, wij zitten met zo'n pietjesbak op de Grote Oceaan ! Nauwelijks wind, die voortdurend van richting veranderd en daarbij een stroom van wel anderhalve knoop tegen. 36 uur hebben we gelaveerd, de eilanden Abaiang en Tarawa vermijdend. 170 mijl afgelegd. Slechts 90 mijl in de goede richting. Het is als zou een voetganger een straat aflopen, maar in plaats van rechtdoor te stappen, steekt hij telkens en telkens opnieuw over van de linker- naar de rechterkant van de weg, terwijl iemand hem terugduwt vanwaar hij komt.  
We hebben het voorlopig wel gehad, starten de motor. 
Kalm is de zee zeker, niet zoals gisteren toen mijn kopje, vol met yoghurt om nieuwe te maken, door de kajuit vloog. Vroeger een regelrechte ramp. Nu niet meer. EasyYo gaat me redden. Ik ontdekte een jaar geleden in Tonga het Nieuw-Zeelandse poeder. Melk en wat van dat poeder, meer heb je niet nodig. Anders moesten we ons het witte goedje bij het ontbijt ook nog ontzeggen.

Additional information