Positie : Maloelap Atoll, Taroa :  08°41,751 N , 171° 13,272 O

Reizen is meestal wat oncomfortabel. Met de auto op superdrukke autosnelwegen in ellenlange files. Met het vliegtuig onmenselijk vroeg op de luchthaven wachtend tussen de massa's zwaarbepakte toeristen. Onze manier van reizen is soms heerlijk zwierig en makkellijk, vaak misselijk makend en loodzwaar. Maar we zijn nu eenmaal zo onderweg.
In de Marshall eilanden weten zeilers wat hun te wachten staat. Erg veel tégenwind, een zware zee, nachtelijke, plotse regenbuien. Het is gewoon kwestie van de minst slechte periode eruit te kiezen.
En, een pluim voor onszelf, dat is dit keer wonderwel gelukt.
Hadden we bij het buitenkomen uit de lagune van Majuro alletwee het gevoel van "zouden we niet beter terugdraaien?"  Na een tijdje tanden bijten werd de zee stilaan ordelijker, de wind iets oostelijker en onze koers beter. Maloelap Atol bleek zelfs bezeild, dit betekent dat we scherp aan de wind, de zeilen heel dichtgetrokken, rechtstreeks naar ons doel voeren. Flink op één oor kliefden we door de golven, pikten maar af en toe een paaltje (die uitdrukking hoeft geen uitleg). Dat er weinig geslapen zou worden, wisten we zo. De eerste nacht op zee, weet je. De wind blies toch weer iets harder dan verwacht, resultaat, het was nog donker toen we bij de zuid-west pas in Maloelap arriveerden. Op en neer varend, met een zakdoekje zeil, brachten we de tijd zoek tot het rond acht uur wel in orde was om ons naar binnen te wagen. Tegen wind en stroom haalden we in de pas nauwelijks 2 kn. Het gaat wat sneller met de motor op 2000 toeren, zoals de fabrikant van de nieuwe schroef voorschrijft. Meer gas geven, is zoals in kleine versnelling een berg oprijden.

Ook in de immens grote lagune (972 km² , 71 eilandjes ) waar je de andere kant niet ziet, is de golfslag behoorlijk. Ijselmeergolfjes ! Eerst maar eens even beschutting zoeken achter een klein eilandje om te ontbijten en even uit te rusten voor we verder varen naar Taroa waar Unique en Chez Nous liggen en waar we ons, volgens het boekje, moeten melden met onze permit.

 
 

Additional information