"Oooo, from Belgium" en haar ogen stralen.

Liliane, de vrouw van één of andere hoge functionaris op Tuvalu, wacht net als ons in rij bij de groenten-bedeling. Zij lacht als ze ons Vlaams hoort praten. Zo herkenbaar, het brengt haar terug naar België waar ze fantastische zeven jaar verbleef en waar haar autistisch zoontje school liep. In Tuvalu geboren en getogen, toch heimwee naar Vlaanderen hebben, het kan heus wel.

Maar als we haar bewering, dat we hier 3 maanden mogen verblijven, checken, blijken de ambtenaren van immigratie daar niks van te weten. Ten laatste volgende dinsdag moeten we hier weg of het kost ons per persoon per maand 70 euro
Prima, we kennen Funafuti ondertussen wel. Reden een dag rond met een scooter. Maakten een fundraising feest mee met buffet, zang en dans, het thema : Slimmer omgaan met ons water. Kregen in het zuiden nog een keer bezoek van een tiental manta roggen, waarvan we nu wél foto's maakten. Verwelkomden een achttal andere trekzeilers (vgl. trekvogels) allen op weg naar de Marshall eilanden vluchtend voor het cycloonseizoen.
Weg van hier betekent naar Tarawa (Kiribati, Gilbert eilanden), 700 mijl noord-westwaarts. Afstand Genk - Saint-Tropez. We verwachten 6 dagen en nachten nodig te hebben. Om één van de andere Tuvalu-atollen (er zijn er 9 in het totaal), die we passeren tijdens het noordwaarts zeilen, te bezoeken, krijgen we geen toestemming.

Als alles goed gaat, zeggen we morgen vaarwel aan het vriendelijke, piepkleine, overbevolkte, naar tropische bloemen en varkens geurende Tuvalu en zijn motorrijdende, op de meeste bizarre plekken languitgestrekte, corpulente volkje met de bloemenkransen in hun haar.

Het trage internet en de niet uit te schakelen, automatische updates van Windows 10 (grrrrrr), die alle megabytes opvreten, maken het uploaden van foto's quasi onmogelijk. Die houd je tegoed.

Additional information