Positie : Tuvalu, Funafuti : 08°31,54 S 179°11,38 O

"Jacky en Tony, ok your name is on the list, now you have'll to wait ! "

We proberen groenten te scoren en zo doe je dat op Funafuti. Zaterdag rond 6 u begeef je je onder de grote bomen bij het regeringsgebouw. Je registreert je. Sommigen sjoemelen, want geven namen op van mensen die pas véél later komen opdagen, maar dat terzijde.
Met een lijst van een 50 tal namen, vertrekt de tractor richting farm. Wij wachten. Vrouwen, gewapend met plastic mandjes, halen wat slaap in op de oncomfortabele houten platformpjes met afdak. Kyle, Shelley, Tony en ik houden een pijnlijke poep over aan het zitten op de stenen bankjes onder de majestueuze bomen.

De gesprekken zijn al lang stilgevallen als we eindelijk, na twee uur wachten, de tractor weer zien opdagen, de Chinese kool hoog opgestapeld. Die bock shoy wordt in 40 identieke hoopjes uitgestald op de tafel, bij elk hoopje nog snel wat lange boontjes en twee augurken. Voilà, dat is wat er vandaag te koop is. Als ze je naam afroepen, neem je zo een lading in ontvangst en gaat afrekenen.
Gelukkig daagt er nog een dame met een kruiwagen vol mooie papaya's op. Mijn zelfgemaakte yoghurt kan deze week toch nog opgevrolijkt worden met vers fruit. Bananen heb ik in één van de winkels zien liggen.

Het is pas later, op één van onze wandelingen, dat we de Taiwanese en Koreaanse garden ontdekken (ze composteren met steun van een Europees project), midden tussen de honderden varkenshokken. Eigenlijk wilden we de zeekant gaan genieten. Vergeet dat maar, die overkant van de landingsbaan, de ganse zeekant, weg van de mensen, is één stinkend varkenshok. Tijdens de schemering trekt een processie brommertje daarheen, de varkens krijgen te eten en drinken.

Aan de "huizenkant" klimmen mannen in lage palmbomen. Ze bekijken en verzamelen de oogst aan palmsap in de flesjes die ze bij inkervingen in de stam hingen. Binnen de 2 uur na het verzamelen is dit goedje al gefermenteerd en levert een zoete wijn met 4% alcohol op.
"Toddy" better than beer !!

Additional information