Positie : vrijdag 27.10 : 16 u : 10°08,18 Z 179°26,49 O

Nog zo een 100 mijl te gaan naar Funafuti, hoofdeiland van de Tuvalu groep. Minder dan een etmaal. Tot hiertoe verloopt alles prima. Beter dan verwacht eigenlijk.
Vannacht hebben we wel in allerijl moeten reven voor een krachtige bui met regen. Zo stom dat je die 's nachts pas ziet als ze al bij je is. Die wind is blijven waaien tot 's ochtends. Snel, op één oor en met veel gebruis van langsstromend water zeilde Jakker door de nacht.
Vandaag is er opnieuw het vriendelijke passaatweer.
Omdat we zaterdagochtend noord-noordoostenwind verwachten, willen we zo veel mogelijk naar het oosten zeilen, als die wind dan echt komt, kunnen we afvallen en blijft Funafuti bezeild. Hoogte winnen noemen zeilers dat.
Maar de geografie van Tuvalu dwarsboomt ons plannetje. Pats voor onze neus doemt het eilandje Niulakita op.  Hier moeten we in een wijde boog rond, er wachten de argeloze zeiler verraderlijke ondieptes. Dit kan enkel door hoogte prijs te geven. Zodra we het voorbij zijn, loeven we weer op.

Zo dadelijk maak ik nog maar eens radio verbinding (met onze gloednieuwe antenne-tuner) en haal het weerbericht van Hans (van zeilboot Tuvalu) binnen. Hij is in Vuda Marina (Fiji) heeft prima 4G telefoonverbinding en helpt ons met info van www.windytv, een erg goed weerprogramma, dat je niet met radio kan binnenhalen. Hij speelt onze persoonlijke router en doet dat in tegenstelling tot professionele weermannen als Bob Mc Davitt, helemaal gratisen minstens even goed.
Het wordt spannend...die laatste loodjes .

Additional information