Positie : 26.10.17,  16 u  :  12°28,25 Z  179°39,82 E

Rond 17 u kan eindelijk de motor uit, we zijn vrij van Fiji. We verleggen de koers naar het noorden en zetten de zeilen. Een roestige Chinese vissersboot trekt samen met ons het zeegat uit.
De nacht verloopt rustig, ondanks weinig wind (minder dan 10 knopen) lopen we gemiddeld toch zo een 5 knopen, met dank aan Autoprop, onze vaanstandschroef. Maar we slapen slecht...eerste nacht, logisch.

Dag twee:
hangen we er wat katterig, groggy bij. Ik moet nieuwe yoghurt maken. Niet makkelijk het mengsel in de thermos gieten in een hevig bewegende keuken. Ik ben blij dat ik, met behulp van een trechter, toch behoorlijk wat ín de thermos kan mikken
's Middags beslist het "weermanagement" daarboven om ons een paar buien op ons dak te sturen. Zal ons wel uit onze lethargie halen, denken ze wellicht. Klopt.
Actie. We rollen de genua in, reven het grootzeil en varen de buien uit met de motor bij. Jakker krijgt een tropische wasbeurt van een half uur.
Daarna valt de wind weg, klassiek, en komt niet zo snel weer terug. De golven blijven nog een tijd doorstaan. We motor-zeilen een tiental mijlen en zeilen dan toch weer met een prachtig windje de nacht in.

Dag drie :
kondigt zich aan als een pechdag. Om 5 u is de eerst bui al daar. Tony heeft  hoofdpijn en als ik met de HF radio weerberichten wil binnen halen, komt daar geen "muziek" meer uit.
Blijkt dat de antenne-tuner de pijp aan Maarten gaf. Geen probleem, we hebben een nieuwe aan boord maar.... gaan we die nu vervangen terwijl de boot aan 7 knopen door de golven sleurt en op één oor ligt ?
Als ik mijn kapitein goed ken, kàn hij dit klusje gewoon niet laten liggen. Extra motivatie : de kinderen gaan thuis te lang zonder nieuws zitten. En wat een remedie tegen die vervelende hoofdpijn !
Hoed en T-shirt tegen de zon, gordel vastgemaakt, zo werken we anderhalf uur om het ene tuner-kastje door het andere te vervangen. Dit alles achteraan op de spiegel, onder de zonnepanelen, boven het water. Geen schroefje mag vallen, geen schroevendraaier of sleutel. Wijzelf balanceren de hele tijd, steunend tegen de stutten van de zonnepanelen, niet steeds één hand voor onszelf zoals de regel is, soms hebben we beide handen nodig om alles vast te houden.

Maar zie als jij dit kan lezen, werkt alles weer zoals het hoort, want "verstuurd met Winlink en de HF radio".
En de pechdag blijkt een prachtige zeildag compleet met zon en vriendelijke stapelwolken én een tiental dolfijnen die rond de boot komen dartelen.

Additional information