Positie : 24.10.17,  16 u  :  16°27,56 Z  179°50,52 W

Het is gebeurd. We hebben ons losgerukt van de mooring in Savusavu.
Als het treintje één keer op gang is gekomen, kan niks het meer stoppen. We geven het een eerste zetje als we de deur van het Customs kantoor binnenstappen.
In Savusavu word je echt vorstelijk behandeld door de beambten. In een aparte, ijskoude (airco) kamer mag je wachten tot alle papieren klaar, de paspoorten gestempeld zijn. Even wil de immigrations officer toch met zijn spierballen rollen. "You know, captain, you will have to leave within an hour ! "  Als we hem wat geschrokken aankijken (we moeten nog één en ander doen), knipoogt hij gul : "But I give you till tomorrow. " Vinaka !

Western Union, groentemarkt, bakker, benzinestation we lappen het snel in een paar uurtjes af. Kopen nog onze laatste centjes op, nemen afscheid van de staf van Waitui Marina, van Huub en zijn 92-jarige mama op El Hollandes Errante.
Klusjes als : Jak aan dek leggen, motortje aan de reling hangen, windvaan Jefke installeren, handelen we routineus af.
Er blijven nog 6 gigabyte data over op ons Vodafone kaartje dus kijken we, via Vrt.nu, voor het slapengaan, nog drie afleveringen van Salamander, een Vlaamse serie waar we nog nooit van hoorden.

Vanochtend hebben we om 5 u stilletjes de touwen aan de boei losgemaakt. Daar gaan we voor een tocht van 5 (?) dagen en nachten naar Tuvalu. Het weer ziet er goed uit, al weet je dat nooit zeker.  Wellicht aan het einde van de periode meer regen en wind.
We "Whatsappen" ons een eind op weg. Immers, nog een ganse dag varen we oost onder Vanua Levu door, een hele tijd binnen het bereik van Vodafone antennes.
De zee is kalm, we motoren tegen een licht windje op kop, straks verleggen we de koers naar Tuvalu en komen we uit de invloed van het eiland.

Additional information