Positie : bij MantaRay Island Resort en Drawaqa eiland.

Al veel te lang lonken de heuvels van de Yasawa eilanden naar ons, vanuit de verte. Je ziet ze altijd of je nu in Vuda ligt of in Denarau. Maar nu gaan we ze écht van nabij verkennen. In alle vroegte, zo doen we het meestal, sleuren we het anker, letterlijk, uit de zware modder van Denarau. Het duurt wel even voor de klei, met behulp van een emmer, van de ankerketting gespoeld is. Maar dan zijn we op weg. De nieuw geplaatste AIS (Automatic Identification System) werkt voortreffelijk. We worden op onze GPS display, met flikkerende pijlen, gewaarschuwd voor alle schepen (uitgerust met zulk systeem), die ons pad kruisen en een gevaar kunnen opleveren. Bovendien hebben we nu een transponder waardoor zij ons kunnen zien. Weer wat veiliger aan boord van Jakker.


Naar Drawaqa eiland, onze bestemming, is het 40 mijl. Het waait te weinig om dat binnen de gewenste tijd zeilend te bereiken, dus geeft ons lawaaierig, groen monster weer een demonstratie van zijn kunnen.
Goed nieuws : de zoutwaterpomp van de motor, die niet vervangen is wegens onmogelijk te bestellen in Fiji, lekt niet meer. Het geïmproviseerde opvangpotje dat eronder hangt, blijft leeg. Oef.

Bij Drawaqa aangekomen liggen er al drie zeiljachten en moeten we ons tevreden stellen met een plaatsje dichtbij een “bommie” (koraalblok). 's Nachts hoor ik geregeld de ketting over het koraal ratelen. Dus verhuizen we een eerste én een tweede maal als er andere boten vertrekken.
Twee keer per dag stopt de Flyer II hier. De gele ferry van South Sea Cruises. Er is geen steiger. Kleine bootjes komen toeristen, bagage, bevoorrading voor de resortjes oppikken en afgeven terwijl de ferry gewoon in onze buurt drijft. De Flyer II - Awesome Adventures Fiji brengt zelfs voorraden voor kleine cruiseschepen mee.


Zo komt het dat we meer dan een uurtje babbelen met twee wachtende crewleden van de Fiji Princess. Zij halen groenten en fruit af voor hun cruiseschip dat om de hoek ligt. We gooien hun een lijntje toe, maakt het wachten makkelijker. Als de ferry eindelijk komt aanracen weten wij weer wat meer over het leven in Fiji.In Manta Ray Island Resort gaan we 's namiddags onze benen strekken, eten een pizza en laten ons vertellen dat er al drie dagen geen manta's zijn gespot. Het water zou te helder zijn. Vorige week was dat anders. Er kwam toen zelfs een bultrug door de pas.  We blijven hopen.

Witte zeilboot vooraan is Jakker.

 

Additional information