Positie : op anker bij Port Denarau Marina.

Al zeven jaar.

Exact zeven jaar geleden zegden we de marina van Port Zélande vaarwel én onze familie en vrienden...op zoek naar avontuur, vrijheid? Nooit gedacht dat we zeven jaar later, nog steeds met Jakker, in Fiji zouden rondhangen. We plannen al lang niet meer ver vooruit. Voorlopig willen we volgend cycloonseizoen (november-mei 2018) naar de Marshall eilanden en nu een paar maanden in Fiji rondzeilen. We zien wel.

Reddingsvlot.
Eerst ronden we hier de laatste dingetjes in de Western Division af. Zo noemen de Fijianen het westelijk deel van de eilanden. We halen ons “goedgekeurde” reddingsvlot op. Eerst vonden ze het na al die maanden niet meteen terug in hun magazijn. Nu het terecht is, blijkt de controle heel professioneel gedaan en daar hangt een prijskaartje aan. Omgerekend 1600 €, enkel cash te betalen. Heel wat wandelingetjes naar het kastje in de muur later hebben we het bedrag eindelijk verzameld. Er bestaat immers zoiets als een dag- en weeklimiet. En de laatste tijd zijn we, noodgedwongen, niet bepaald zuinig geweest met aankopen en geldafhalingen.

Het reddingsvlot veilig in de bakskist tot we weer een grote oversteek maken.

We laten de taxi ook nog snel bij de supermarkt stoppen. Waar ze, maar dat weten we wel, spijtig genoeg niet het uitgebreide gamma producten zoals in Frans Polynesië kunnen aanbieden. Niks is bovendien lang houdbaar. Niet ideaal om een voorraad aan te leggen. Het zij zo.

Werkplaats.
In onze bakskist staat ook nog steeds een duikcompressor die op herstelling wacht. We hebben vervangstukken meegebracht uit België, maar dan moeten er eerst een paar aansluitingen voor leidingen, van de cilinder losgedraaid. Die aansluitingen zitten potvast. Wij op zoek naar hulp, in de plaatselijke werkplaats van de dieselmotoren die voor elektriciteit zorgen op Malolo Lailai. Ze helpen ons graag en met de bankschroef en hun grootste sleutel krijgen ze de aansluitingen uiteindelijk los.Vaarwel.
Ulani, de Zwitserse boot die we al kennen van de Dominikaanse Republiek (in 2011) en die geregeld ons pad kruist, laatst nog in Frans Polynesië, vertrekt naar Nieuw Caledonië en Australië. Ook Tuvalú, Zwitsers-Spaanse boot, is in de buurt. Hier moet  een afscheidsparty gevierd. Een spelletje petanque, een pizza-avond met als toemaatje Fijiaanse krijgsdansen, eigenlijk bedoeld voor een ánder feestje, meer moet dat niet zijn.
Vaarwel (ook letterlijk), Sandra en Philippe, het ga jullie goed. Het was superleuk jullie hier te treffen, al was de oorzaak, TC Winston helemaal niet leuk. Ooit zien we elkaar weer, al moeten we wachten tot Isla La Graciosa in onze gezamenlijke fantasie, het “gepensioneerde-zeilers huis”.

 

Additional information