Bij het uit het vliegtuig stappen, omhult een zwoele warmte ons als een dikke, totaal overbodige deken. De overbekende vochtige aarde-, planten- en bloemengeur dringt onze neus binnen. Echter de stralende, spontane warmte van de mensen in Fiji, die maakt weer het meest indruk op ons. In Brussel was men erg vriendelijk bij de check-in, zeker. Maar de echt gemeende begroeting, alsof ze met heel hun lijf een familielid verwelkomen, dat tref je enkel in de Pacific aan.

Laatste week.
Maar laat ik nog even teruggaan naar de laatste week thuis.
Een mini-klasreünie, de opening van Karen en Jean-Marc hun nieuwe duikwinkel, de ontmoeting met collega-zeilers Fons en Rita van s.v. Sunshine, die we enkel van mail kenden, een laatste keer voorlezen aan de kleinkinderen, een laatste maal in de hot tub bij Bert, op de valreep nog een keelontsteking het hoofd bieden en natuurlijk overal knuffelen ten afscheid : dat zijn zo ongeveer onze bezigheden tijdens die laatste week. O ja, vergeet ik nog het tijdrovende inpak-puzzelen en bagage verdelen over twee tassen die elk 23 kg mogen wegen. Probleem : we hebben te weinig kleren en te veel zware “bootspullen”.
Maar uiteindelijk zijn we klaar voor vertrek op woensdag (3 mei ) om 7 u als we op de bus stappen van Zemst naar Zaventem. De files en verkeersdrukte omzeilen we via de speciale busstrook en het afgesloten terrein rond de luchthaven.

Op stap in Planckendael .

 

Zeilen in Zeeland met Bert.

Gezellig in de zetel bij Karen.

Ontmoeting in Abu Dhabi.
Vlot raken we in een zevental uren in Abu Dhabi, waar we een bed hebben besteld om de dertien wachturen te overbruggen. We vliegen met Etihad, de maatschappij waar Claudio, piloot en goeie vriend uit Genk, voor vliegt. Hij woont in Abu Dhabi en, net voor híj naar België vertrekt, kunnen we in het hotel anderhalf uurtje bijbabbelen. Geweldig, die ontmoeting, na elkaar tien jaar niet gezien te hebben. Zijn vrouw, Carolina (wij waren op hun huwelijk in Peru vijftien jaar geleden) vertelt mij honderduit over haar kinderen, haar familie in Peru. Mijn keel krijgt nu wel de ultieme doodsteek.
Gelukkig kan ik op de volgende vlucht van 13,5 uur naar Melbourne lekker zwijgen. Bovendien zorgde Claudio ervoor dat we in de watten gelegd worden. Ik ben er nu vast van overtuigd dat champagne goed is voor de keel.
Na 25 uur vliegen en, in Australië, nog extra vijf uur wachten, komen we uitgeput bij de, in de haven bestelde cottage, aan. We zien Jakker liggen en slapen met een gerust hart in.

Cycloon Ella, buitenbeentje
En dan kan het werken beginnen. Eerst moeten we nog via onze buurman op Jakker klimmen. Maar als dan de bijboot is opgepompt, trekken we ons met een touw naar het kleine steigertje waar we via autobanden omhoog kruipen. Hoe hou je je fit op een boot ? Jakker ligt immers nog in cycloon modus. En zal ik eens wat vertellen. In mei is het cycloonseizoen gedaan...maar, uitzonderlijk, ontwikkelt zich op dit eigenste moment een orkaan in het oosten van Fiji. Ella, komt snel naderbij en neemt toe in kracht. Dat is één zorg.
Komt daar nog een kapotte waterpomp bij die, als hij werkt, stromend water levert aan boord. En tot overmaat van ramp een kapotte zoutwaterpomp van de motor.

Zo klimmen we aan land.

Jak is veerboot.

Stromend water hebben we snel weer. Tony bestelt en plaatst een nieuwe schakelaar. Opgelost.
De waterpomp voor de motor is echter andere koek. De vriendelijke Indiër in de bootwinkel kan die in Australië bestellen...voor 900 Euro. “Wablief....ze denken wel dat het geld op mijn rug groeit,” moppert Tony. “Daar zal ik nog wel eens over slapen.” Om vervolgens toch maar die volledige pomp te bestellen want hoe moet die motor anders hersteld ?

Eigenlijk was ons plan : zo snel mogelijk uit het water. Het onderwaterschip verven en het lager van de schroefas repareren. Nieuwe batterijen installeren en ons gekeurd reddingsvlot afhalen en daarna een beetje gaan relaxen.
In plaats daarvan zitten we vast in de oven van Vuda met een motor die zoutwater lekt en een op de loer liggende orkaan We troosten ons dan maar met het feit dat we in een "hurricanehole "liggen. Waar kan je beter zijn bij een orkaandreiging?

 

Additional information