Fiji verzuipt.
Al drie dagen op rij teisteren stortbuien die dag en nacht voortduren, vooral het Western Divison, het westelijke deel van Viti Levu waar wij ons nu ophouden.
Nadi , Rakiraki, Ba, andere steden en omliggende dorpen gelegen aan getijdenrivieren, zien het water stijgen. Wegen, stadscentra in laag liggende gebieden lopen gewoon onder. De gestage gietende regen en het dagelijkse hoog water werken samen en zetten alles blank. Vanmorgen bereiken ons berichten van overstromingen in het centrum van Nadi waar wij altijd boodschappen doen. De politie vraagt mensen niet naar het centrum te komen. Nadi rivier trad buiten haar oevers. De weg tussen Nadi en Lautoka, dit is ook de weg naar de luchthaven, is al op een aantal plaatsen overstroomd. Je kan er helemaal niet meer door met je auto.
Een nieuwsreporter vertelt van mensen die op het dak van hun huis een heenkomen hebben gezocht. Hoe lang kunnen ze daar blijven? Wie gaat hen redden? Het noodweer treft zoals steeds de arme mensen in hun schamele huisjes, gebouwd op aangestampte grond, het hardst. 

Onze boot heeft natuurlijk geen hinder van de regen zelf, maar de zonnepanelen geven bijna geen stroom meer door deze donkere luchten. Energie wordt een probleem aan boord, net nu je meer binnen dus aan de laptop zit. Nu moet onze motor het accu's laden overnemen. Vervelend gevolg : nog meer hitte in de boot. Wat denk je dat een metaalblok van 90° uitstraalt?
Besluit : ik telefoneer naar het havenbureau om een plekje aan de C-jetty te vragen. Daar kunnen we wal-stroom nemen en liggen we goed vast als de harde wind van een volgende tropische depressie TD10 F ons vrijdag en zaterdag zal geselen.
Blijkt dat ik net op tijd bel. Een gehaast klinkende bediende vertelt me dat we maar aan het dok moeten gaan liggen, zij kan verder voor niks zorgen. Het havenkantoor is eigenlijk al gesloten. Het personeel gaat naar huis, nu ze er nog kunnen geraken, want : “mevrouw, alles staat onder water “.
Als de regen iets minder heftig te keer gaat, verkassen we snel naar het dok. Elektriciteit regelen we via manager Nigel, die wél nog hier is. 


Intussen, vrijdag 10 februari, is depressie TD 09 F weggetrokken. Fiji werd één dag adempauze gegund. Terwijl ik dit schrijf, klettert de regen uit TD10 F op ons dek. Hoeveel meer water kan het doorweekte Fiji nog hebben?
Ali, onze havenmeester, vertrouwde ons toe dat hij in ieder geval zijn meubels en vloerkleden nog een paar dagen op de bovenverdieping laat . Er staat zowat een meter water in zijn huis.
“Rainy season in Fiji, what can you do? “, zo aanvaarden de inwoners van Fiji dit Belgische weer in de tropen.

 

Additional information