De mooiste ontmoetingen daar ga je niet naar op zoek, die komen gewoon uit de lucht vallen als je ze het minst verwacht. Het toevallig niet bijhebben van je camera, wil nog wel eens een handje helpen. Die wetmatigheid kennen wij al lang.

Deze zondagochtend besluiten we even op het buitenrif in Lamen Bay te snorkelen. Daar aangekomen (verdorie, fototoestel vergeten), duiken we kopje onder vanaf onze Jak. Ik kijk opzij, dan voor me. Een grote schaduw, dat kan toch niet! Jawel hoor, ik knijp Tony hard in zijn arm. Hij heeft het ook gezien. Een levensgrote (2 m) doejong vlakbij ons. Grijs, groot, diepe krassen op zijn lichaam, stompe kop, kleine levendige oogjes, platte dolfijnstaart zwemt hij/zij elegant-langzaam voor ons door. Maakt rechtsomkeer en komt naar ons toe. Nieuwsgieriger kan haast niet. Nog een keer draaien en opnieuw richting die twee vreemde wezens. Oplettende oogjes onderzoekend op ons gericht. Dit moet wel Bondas zijn, de huis-doejong van Lamen Baai. Bedelt hij om eten?
Dit tafereeltje klopt helemaal : we kijken gewoon naar een kopie van de foto op Wikipedia, voorstellende een doejong met een drietal geel-zwart gestreepte visjes rond zijn, als hij eet niet zo elegante kop. https://nl.wikipedia.org/wiki/Doejong

Onze lokatie : Lamen Bay – Epi Island. Gisteren kwam Jakker, na een onstuimig dagje op zee, hier aan. Cruisers (en andere toeristen) hopen er de dugong(s), de Indische zeekoe, te spotten. Op even zovele blogs schrijven zeilers over hun ontgoocheling.

Ook wij gingen al een paar keer echt op zoek, vooral boven de groenige algen-zand bodem. We ontdekken enkel een aantal grazende schildpadden, ook prachtig, en de brede sporen van een woelende muil. Nu verrast hij ons hier bij het koraal.
Men wilde ons wijsmaken dat ze plomp zijn, dat enkel hun moeder hun mooi kan vinden omwille van die vierkante kop. We zijn niet akkoord.
Dan heb je ze beslist nog niet voorbij zien zwemmen. Elegant als een langzame dolfijn, een beluga misschien.
Begrijpelijk dat deze zeekoeien de fantasie van zeemannen op hol brachten, de zeemeermin was geboren.
Voilà, weer iets van onze bucketlist geschrapt. Het prachtige filmpje zit enkel in ons hoofd.
We moeten het zeker Joshua van Paradise Bungalows waar we gisteren een local diner genoten, gaan vertellen.

 

JSN Mini template designed by JoomlaShine.com