18°15,85 Z  170°41,32 O 

De beloofde 13 knopen wind heeft gans de nacht geblazen. Behoorlijk zeilen, maar het is bijna pal voor de wind en dan klapperen de zeilen af en toe op de hoger wordende golven. Het grootzeil dekt het voorzeil af en dan slaat de wind uit dat laatste. Met een ellendige, natrillende klap neemt het zeil terug zijn positie in. Binnen lig je in die klankkast te slapen. Succes daarmee. 
Daarom zetten we 's morgens met de "boom" het voorzeil vast. Dan kunnen we vlinderen , melkmeisje zeilen zoals de Nederlanders het zo plastisch noemen. Moeilijk met die boom manipuleren op een swingend dek, bovenop onze Jak die daar ligt. Tony haalt zijn hiel erbij open. Maar we zijn van het enerverende klapperen af. Oef. 

Het batterijen probleem dan. Vannacht stond de koelkast af, zodat de enige batterij enkel voor de noodzakelijk instrumenten stroom moest leveren. Na wat gehokuspokus van Tony in de achterkajuit leveren nu de andere batterijen ook weer stroom waarschijnlijk niet lang. 

Maar we hopen morgen aan te komen in Port Vila en beginnen alvast het kaartje van de haven en de instructies voor inklaring te bestuderen. 
Elk land hetzelfde en toch weer anders.  Vandaag is het O.L.H Hemelvaart , een vrije dag in Vanuatu . Morgen brugdag zoals bij ons thuis ? Dat zou dubbele prijs voor het inklaren kunnen betekenen !

JSN Mini template designed by JoomlaShine.com