18°19,07 Z  175°13,21 O 

Pas als we de Wilkes passage, één van de uitgangen uit de grote lagune van Viti Levu, achter ons laten, kan ik me ontspannen. 
Wat een frustrerende ochtend. Maandag bovendien. We begrijpen dat wel. De douane en immigratie beambten komen pas om 10 u opdagen. Als het papierwerk geklaard is, spoeden we ons naar Western Union waar Vatu's (de munt van Vanuatu) op ons liggen te wachten. Dat geld krijgen we pas, als we onze geldige uitklaringspapieren (of een vliegticket ) kunnen voorleggen. Wet is wet.
Het zit ons niet mee. Er ankerde net een cruiseschip buiten de marina van Denarau. Tientallen, vooral Chinezen, willen Fiji dollars en snel, er is immers zo weinig tijd om die op te maken. We wachten ongeduldig onze beurt af in de file bij het loket. 
1000 Vatu = ongeveer 8 €. Je krijgt dus een smak geld. Echt veel waard is het niet. 

Geoff, Ali, Mere en Anna (van Marina Denarau) zeggen ons een laatste keer : “Tot ziens, Sota Tale “, want ze hopen ons ooit een keer terug te zien. 
Susan, ons zeilmaatje van vorig jaar, eigenaar van de Yachtclub Rhum ba, maakt, in haar drukke maandagochtend programma, even tijd voor een aller-aller laatste knuffel. 

Maar ons werk is nog niet af. Terwijl we tegen de wind naar de uitgang van de lagune motoren, probeer ik nog een keer e-mailcontact te krijgen met Vanuatu beambten. Je bent verplicht je ten laatste 24 u voor aankomst te melden. Ik heb nog steeds internetverbinding. Warempel, eindelijk antwoorden ze me. Sturen me nog meer aanvullende papieren om in te vullen en raden me aan naar Tanna te varen. Op mijn verzoek of we in Aneityum, het meest zuidelijke eiland van Vanuatu, kunnen inklaren, krijg ik een negatief antwoord. 

Dus op naar vulkaaneiland Tanna ( Port Resolution)  over een rustig golvende zee met vriendelijk windje . We spotten al meteen een school grienden. Brengen die ook geluk?

JSN Mini template designed by JoomlaShine.com