Positie : 6 mei 2018 :15u   02°03,11 N  173°00,48 O 

Alsof we door een poort zeilen van het ene naar het andere gebied zo laten we de zone van de ITCZ ( betekenis zoek je zelf maar eens op) achter ons. De hoge wolkentorens met buien die ons steeds meer insloten, maken nu plaats voor een ruime open oceaan vol zon met amper, aan de horizon, waarneembare stapelwolken. Het is namiddag, de laatste squall hebben we gehad.  De wind valt weg , onze groene Volvo Penta neemt over. Pas om 1 u kan hij weer rusten en gaan de zeilen omhoog. Er is weer wind.
Maar, er is altijd een maar, die staat pal op kop, pal uit de richting waar wij heen moeten. Dat wordt kruisen, laveren, hoe je het ook noemen wil. Telkens een stuk de ene richting uit sturen, dan overstag voor een koers daar haaks op. Snel vorder je zo niet. De motor kan niet helpen, in de golven bonkt hij ons vast. 
Het is niet anders. Zeilen is berusten in het onvermijdelijke. Zo kan je ons zien laveren tussen twee Kiribati atollen van de Gilbert groep, Abaiang en het nog veel kleinere, toch ook bewoonde Marakei.
Goed opletten moeten we hier. Met de riffen rond de atollen die nauwelijks boven de zee uitsteken en met eventuele inlandse vissers in kleine bootjes. Vooral niet indutten tijdens onze wacht vannacht !

JSN Mini template designed by JoomlaShine.com