Positie : 5 mei 2018 :15u 03°30,37 N  172°29,77 O 

We werken hard en slapen weinig. Talloze opeenvolgende squalls ambeteren ons ferm. Die tropische buien, soms met veel regen en/of veel wind, starten met zich op te bouwen van zodra de zon het water van de oceaan, in de voormiddag, begint op te warmen. En warm is het, dat kan ik je vertellen. Dag én nacht kan je gewoon zonder kleren in de wind zitten. Ik weet het, een droom voor de thuiszeilers. 

Maar de oceaan, dus. Het water verdampt en er ontstaan enorme kastelen van wolken, prachtig om zien, maar wij zijn er bang voor. De wind die eronder zit is erg grillig, komt uit alle richtingen en waait in een oogwenk loeihard. Het is zaak om alles wat in de kuip ligt binnen te gooien, luiken dicht te maken, zeilen te minderen en motor te starten voordat de hel losbarst. 
Dat is hard werken en 's nachts sta je er alleen voor. Alhoewel de wacht te kooi toch vaak wel (te laat) komt helpen. Slapen in dat geweld is immers toch niet te doen. 

Een half uurtje later kan de hele handel (alle zeilen) meestal weer uitgerold..tot de volgende bui. 

Maar er is ook goed nieuws : we hebben een fantastisch instrument aan boord, de radar. Meer dan voor het opsporen van schepen in de nacht gebruiken we de radar om buien heel vroeg te ontdekken. Een klein stipje waarschuwt ons al. Erg snel groeit het op ons schermpje aan tot een grote bloemkool. Je kan zelfs bepalen of de bui op ons pad ligt of niet. Hoe ver hij nog verwijderd is, hoe snel hij dichterbij komt.  Door scha en schande leerden we dat als de bui op 2 mijl van ons is, je in actie moet schieten met het voornoemde scenario, anders ben je te laat. 
Hoe lang de squalls nog ons deel zullen zijn? Tony vergeet er warempel even zijn zona pijn door. 

En voor de rest : all well on board. Tussen de buien door, schitteren 's nachts de sterren prachtig en wijst het zuiderkruis, pal voor ons, de weg...naar het zuiden !

JSN Mini template designed by JoomlaShine.com