Op een bepaald moment heb je het wel gezien en begint de drang om verder te reizen weer te kriebelen. Tonga was schitterend, wat zal Fiji ons brengen ?

Met een laatste klim, zondag, op Mount Talau in Neiafu, die ons wat prachtige vergezichten op gans Vava'u gunt, nemen we alvast, mentaal, afscheid van Tonga.
Drukte aan de kaai om uit te klaren, er was pas maandagmiddag plaats voor Jakker, en al de duizenden dingen die nog moeten gebeuren bij vertrek, maken dat we pas in de namiddag uitvaren. Alles is in orde nu. Ook het ingevulde formulier C2C is gemaild naar de immigrations van Fiji. Ter hoogte van de laatste rotseilandjes van Vava'u tonen twee grote bultruggen nog een keer hun staart. Vaarwel.

Het is weer rock and roll in ons notendopje op de zoute zee, richting westen. Met de wind van achter, zo heet dat dan, makkelijk. Ja, maar de ellendig hoge golven, in de winterstormen van Antarctica geboren, jagen ons na. Ze duwen Jakker rollend van boord naar boord, laten de genua invallen en terug volklappen met het geluid van een kanonschot. Ze maken van deze tocht toch ook weer een dagenlang gejakker. Zeeziek en ellendig de eerste dagen, en als ons lijf dan weer goed en wel in zeemodus is, varen we doodleuk de haven binnen. Begrijp je dan de non-stop zeezeilers een klein beetje?

Terwijl ik dit zit te schrijven, overschrijden we de territoriale grens van Fiji. Straks zeilen we tussen de riffen en eilanden van de Lau groep door. Mooie plekjes om te bezoeken. Mag niet, nu nog niet!! Er staan zware straffen op het aandoen van deze eilanden vóór je ingeklaard bent in een port of entry, Savusavu in ons geval. Pas als je daar een cruising permit hebt bemachtigd, dán pas mag je overal rondvaren. Cruisers, die het toch niet altijd even nauw nemen met de wet, gehoorzamen hier wel mooi. Met het Fiji regime valt niet te spotten. Maar daar weten we dan binnenkort meer over te vertellen. Nog een dag en twee nachten varen.

            Intussen kan jij foto's van Tonga kijken. Twee mapjes zijn het geworden.