Op het plein bij de roulottes (de eettentjes die elke avond worden opgebouwd) Place Vaiete, is het ontzettend druk. Er is een concert vanavond, een benefietconcert voor de slachtoffers van de zware regens van 12 december aan de oostkust van Tahiti. Kinderen hollen en steppen over het plein, artiesten verdringen zich bij het podium, presentatrices van de plaatselijke TV stations praten de boel aan elkaar. Miss Tahiti 2014, 6de bij de recente miss World verkiezing, maakt ook haar opwachting. Er worden giften verzameld. Tahiti is solidair.

 

Het wereldnieuws laat de Polynesiërs niet koud. Vooral niet als het uit Frankrijk komt. Zo waren er in Papeete sympathie-bijeenkomsten voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. Maar aan de gevolgen van de ramp van 12 december kan je hier concreet iets doen.
Die dag stortregende het in Tahiti meer dan zeven uur aan één stuk. De 230 gezinnen die alles kwijtraakten, moeten op een ander terrein proberen een nieuw leven op te bouwen. Iedereen kan daarbij helpen. Men geeft gul.

Je hebt het al begrepen.Jakker ligt nog steeds in de marina, daarom kunnen we zo makkelijk 's avonds nog op stap in Papeete.
In de haven is er zoveel te zien. Gisteren arriveerde pal achter ons een bijzonder supermotorjacht. De trimaran met de erg futuristische look, Adastra, thuishaven Hongkong.

Een groot cruiseschip, uit Japan, de Asuka II ligt aan dezelfde steiger. De stad wordt overrompeld door Japanners. Lange broeken, lange mouwen, hoedjes , handschoenen zie je overal in de stad, ondanks de zweterige hitte.
Aan de vrachtkaai levert een autoschip, hoog als een kasteel, fonkelnieuwe voertuigen af voor Tahiti en de eilanden.

Er is ook nog steeds veel te doen op Jakker. Tony verft drie campinggasbusjes opnieuw mooi blauw. We kunnen ze al een hele tijd niet meer ruilen, we vullen ze dus zelf door er gas uit een Polynesische gasbus te laten invloeien. Maar ze verroesten steeds erger. Verven dus.
Ik probeer de kapok kussens die we buiten gebruiken een beetje frisser te doen uitzien.

O ja, en dan verwelkomen we natuurlijk een gloednieuw jaar, 2016. In de heuvels rond Papeete knalt het vuurwerk. Misthoorns van talloze schippen laten de haven zinderen. Rode vuurpijlen, afgeschoten in de jachthaven, dalen langzaam neer.
Laat 2016 een gezond jaar worden, met enkel mooie verrassingen.