Daar zal je ze hebben, de “ houle longue du sud-ouest” van 3,5m. Het is zaterdagavond zoals voorspeld. Ze slaat als een razende trein over het rif. Donderslagen vergezellen haar, overstemmen elk gesprek. 
Maar erger dan het hels lawaai is de heksenketel van golven. Branding slaat tegen de zijkant van de boot. We rollen heen en weer. Ware kanonschoten klinken telkens er een golf onder tegen de spiegel beukt.

Overleven modus. Alle kastjes vergrendelen. Niks later slingeren op tafel. Tony maakt zijn bedje in het salon. Ik zet mij schrap in voorpiek, slaap dwars in ons bed. 
Nu ja, van slapen komt niet zoveel terecht.

Zondag wordt het allemaal nog erger. Toch probeer ik te wassen. Maar je wordt daar zo ontzettend moe van, omdat je je de hele tijd schrap moet zetten. Op de bank liggen, is dan zowat het enige dat helpt. Als je je kop buiten steekt, zie je al de masten van buurboten als een gek geworden woud van stokken heen en weer bewegen. Je wordt er duizelig van.

Om 16u horen we Philippe op 14,135 Mhz op de radio. Ulani is nog op een dag en nacht varen van Suwarrov (Cook eilanden) vandaan. Ze hebben ook die 3 m golven maar komen op motor goed vooruit. Tenminste iemand met goed nieuws. O ja, ook de surfers zullen blij zijn. De open amateur wedstrijd Ta'apuna Master Surfing heeft de perfecte surf !