Overkant baai - de tiki ankerplek.
Onze ankerplek bij het strandje Ta'ahiamanu een beetje beu, staken we gisteren Opunohu baai over naar het ondiepe stukje water bij dorpje Papetoai (nog steeds Moorea). Ulani en nog vier andere cruisers liggen er al. Nu kan er niemand meer bij.

Het koraal is hier erg beschadigd, niet mooi. Heeft men daarom een aantal tiki's (Polynesische sculpturen) in het ondiepe water uitgestrooid? Zo kunnen snorkelaars zich nog een beetje zinvol vermaken en naar deze marsmannetje-achtige beelden vrijduiken, tussen het zwemmen met haaien, roggen en...walvissen door.

     Foto Philippe.                                      Tiki ankerplek...   

    Foto Philippe.                               ...Ulani links en Jakker rechts.

 


Walvissen, ja, dé beestjes waar het hier om draait, deze tijd van het jaar. Bultruggen uit Antarctica komen overal in het warme water van de tropische Stille Oceaan paren en kalven. Ze eten niet tijdens deze enkele maanden op verplaatsing. Dat doen ze pas weer in het van krill verzadigde koude water bij de Zuid-Pool.

Walvis kijken : deel een.
In een eerste deel van onze "documentaire : Whale watchen met Jakker " zagen we ze achter het rif...vooral met de verrekijker. Pas toegekomen van Raiatea, waren we nog in "oversteekconfiguratie", Jak nog op het voordek, Honda motortje aan de reling, wijzelf beetje moe en zeker niet snel genoeg klaar om richting mevrouw en haar kalf te racen.
Kunst is er klaar voor te zijn als ze opduiken. Whale watch boten, afgeladen vol met toeristen, varen onmiddellijk uit. Seinen elkaar met de radio waar de dieren zijn.


Deel twee.
Vanmorgen, in slome ochtend mode (zondag ochtend eigenlijk, voor ons geen verschil) zien we plots bootjesactiviteit op zee. Een zwarte gedaante duikt in hun midden op. Bultruggen!  We denken niet langer na : Jak in het water (hangt 's nachts altijd opgetrokken, preventie tegen diefstal), zwemvliezen en snorkels pakken, onze UV T-shirts aantrekken,  fototoestel meegritsen.... tien minuten duurt het toch vooraleer we ervandoor stuiven. Philippe en Sandra zijn dan al weg. Doorheen de lagune, langs de pas naar buiten, naar volle zee, voor de gelegenheid heel rustig...de toeristenboten verspreiden zich alweer. Zijn de beesten even kwijt. Een aantal zwemmers heeft de enorme dieren al van heel dichtbij kunnen zien. Nu spelen de bultruggen verstoppertje. Langzaam als ze lijken te zijn, verplaatsen ze zich toch ongelooflijk snel. Als ze onderduiken, kan men nooit voorspellen waar ze terug aan de oppervlakte zullen komen.

Bangelijk dichtbij.
Pssjjjjjt, een wolk waterdruppels, een zwarte gestalte, grote zwarte rug breekt uit het water. Wij, Tony en Jaklien (!), zijn er op dit moment het dichtsbij van al de andere boten en bootjes. Op dertig meter van ons, zo een indrukwekkend gevaarte! Volle 25 tot 30 ton,  15 m lang.

 

    Foto Philippe.              Rechts wij in ons Jakske.  Oeps, grote walvis dichtbij.

 

Met van het schrikken bibberende handen probeer ik foto's te maken. Vergeet voor de zoveelste maal een filmpje op te nemen. Ik wil dit ook eigenlijk helemaal niet. Wil gewoon kijken en genieten.
Weer een fontein, een witte lange vin, een hoge, kromme rug met dat kleine vinnetje, dé bultrug van de bultrug. De rug zien we nog een paar keer. Dan een staart en niks meer.
De zee is plots weer leeg.
We turen nog zeker een half uur over zee maar moeder en kalf, dat wij overigens niet zagen, ze hebben er genoeg van.
Tot zover deel twee van onze documentaire. Zal deel drie nog volgen : zwemmen met bultruggen!

 

 

Maansverduistering.
Wat een bijzondere tweede oktoberweek!  Een paar dagen vóór deze bultrug show hebben aarde, zon en maan samengespeeld in een anderhalf uur lang schouwspel. Een prachtige, bruin-rode volledig verduisterde maan was het resultaat. Van hel verlicht als in : "je kan de krant lezen bij dit maanlicht " werd onze baai langzaam luguber duister.
Fris ook, na afloop heb ik vanwege koude voeten nog erg lang wakker gelegen.

 

    Foto Philippe.                Zonder woorden.

JSN Mini template designed by JoomlaShine.com