Bijna drie weken al zien we enkel blauwe golven en witte schuimkoppen. In een eindeloze beweging van diepe dalen en steile bergen. Af en toe wat vogels, dolfijnen (alweer lang geleden), heel veel vliegende vissen.
Drie boten spotten we tot nu. Een visser, een vrachtschip en een zeiler.

Toch weten we dat er velen op weg zijn zoals wij. Je kan dat zien aan de schepen die op de website van Winlink hun positie rapporteren. Je moet zoeken naar Jakker (ON3JJ) tussen de andere zeilers, zo hoor ik.
De jaarlijkse trek van de zeilboten naar Polynesi is op volle snelheid nu.
Waarom precies nu?
Dit heeft alles te maken met het orkaanseizoen. We zitten op het zuidelijk halfrond. Hier in de Zuid Pacific komen orkanen voor tussen september - oktober en maart - april.
Tussen april en oktober moet je, als je de Pacific in n seizoen wil doen, van Panama helemaal tot Australi of Nieuw-Zeeland zeilen, want daar ben je relatief veilig voor cyclonen (zoals ze hier heten). De "trek" begint dus ten vroegste in maart.
Wij zouden liever wat meer tijd doorbrengen in dit, volgens velen, mooiste stuk van de wereld. En het orkaanseizoen toch in de Pacific blijven, in Tahiti, misschien. Daar is de laatste orkaan alweer tientallen jaren geleden. Dat hoor je later nog wel.

Maar laat de weer-bollebozen net dit jaar beginnen zeuren over El Nio. Als het een El Nio jaar wordt, neemt de kans op orkanen, ook in Tahiti, weer toe.
Zekerheid over dit fenomeen hebben ze ten vroegste in juli.
Het heeft allemaal te maken met het afzwakken van de passaatwinden en het stijgen van de temperatuur van de oceaan.
Veel kunnen we daar allemaal niet aan doen. Afwachten maar.

Voor ons is van dringender belang de zone met harde wind waar we de volgende dagen doorheen moeten, volgens weerguru, Gnther. Ik bereid me voor.
Mijn broodje is gebakken. En omdat de oven nu toch warm is, heb ik ook nog een pizza gemaakt. Morgen mogen de golven hoog worden, de wind hard, ons eten staat in de koelkast (waar steeds meer ruimte in komt).

JSN Mini template designed by JoomlaShine.com