Wereldzeilen mag dan wel werken aan je boot op exotische plaatsen zijn. Maar het is ook het permanente gevecht met autoriteiten overal ter wereld. Gevecht om papieren en vooral stempels te veroveren die ervoor moeten zorgen dat jij en je boot legaal verblijven op die exotische plaatsen.


Je wil echt niet weten hoeveel tijd wij al doorbrachten in zweterige hokjes, wachtend op die ene stempel, om dan in het slechtste geval te moeten horen dat je niet hier maar aan het andere einde van de stad dient te zijn.
De tijd en energie die je steekt in het uitzoeken hoe het in elk land weer allemaal moet. Hoe vaak je op een verkeerd been wordt gezet. Je wordt er zo moe van. Er zijn zeilers die dit reden vinden om ermee te stoppen.

Neem nu Frans Polynesië. We klaarden in Hiva Oa in. Makkelijk, bij de gendarmerie. Je vult een formulier in, kan Frans praten. Alles klaar als een klontje : "Als je dit papier naar Pape'ete opstuurt, zijn jullie in orde."  Wij naar het postkantoor, de brief in de bekende "Franse" gele bus.
De gele quarantaine vlag  (nog  daterend van vroeger toen schepen "zonder ziekten" moesten zijn voor iemand aan land mocht) kan naar beneden.
"In Tahiti hoef je niks meer te doen ", verzekert de gendarme ons.

ZEILERS, GELOOF DIT NIET!

In Pape'ete, hoofdstad van de Genootschapseilanden (zo genoemd door Cook ter ere van zijn sponsor : het Koninklijk Wetenschappelijk Genootschap in Londen) en van Frans Polynesië, dien je je alsnog te melden bij het Bureau des Yachts.
Hopelijk kan je het vinden, weggestopt als dit is in het gebouw van de ferry terminal.

 

Een super vriendelijke Tahitiaanse vraagt ons opnieuw een papier in te vullen, maakt kopies van paspoorten, vlaggenbrief en formulier van Hiva Oa. Klaar. Waar al die onduidelijkheid omtrent de procedure voor inklaren vandaan komt, weet zij ook niet.  
Ze vertelt ons wel dat een formulier om taksvrij diesel te kunnen aankopen, bij de douane te verkrijgen is. Een half uur stappen.

Als we 's namiddags naar de bushalte lopen, voelen we ons toch weer opgelucht. We zijn weer een keer "in orde". Nu hoeven we ons een hele tijd geen zorgen meer te maken, we willen immers tot volgend jaar juni in deze buurt blijven.

De interessante winkels met bootspullen in de stad kunnen ons voorlopig gestolen worden.  Hiervoor komen we wel een keer terug, onze energie is op.

 

 

JSN Mini template designed by JoomlaShine.com