Waar denk je het eerst aan als ik zeg :  "Tahiti" ?  Dansende hoela meisjes ? Tuurlijk !

Ze doen er hier alles aan om die diepgewortelde reputatie van hun onovertroffen dansers en danseressen dik in de verf te zetten.
Vandaar de Heiva, een jaarlijks in juli terugkerende traditionele danscompetitie. Groepen van alle Polynesische eilanden nemen het tegen elkaar op. En het Heiva festival gaat zelfs nog verder. Wil ook traditionele sporten, als "het tillen van zware stenen", "het fruitdragen", het roeien van prao's promoten én hun taal en kunst.  

Maar ik wil het dansen zien.  Besef dat we eigenlijk te laat zijn. Maar we slagen erin kaarten voor een laatste voorstelling te bemachtigen, dank zij David en Jan (van Rewa).

Wij zien vandaag de tweede en derde prijswinnaars. Telkens hondervijftig mensen tegelijk op het podium. Meisjes én jongens met rieten rokjes. De meisjes onvoorstelbaar snel heugwiebelend, de jongens krachtig en snel de knieën naar binnen en buiten bewegend ondertussen ingewikkelde figuren beschrijvend, de voeten hard op de grond stampend.  Zo stelde je je altijd al de "Zuidzee mensen" voor.
Wat een prachtige kleuren en motieven van rieten hoofddeksels en rokken. Elke dans weer een ander topje, een nog rijker versierde rok. Het ruisen van al dat rafia klinkt tussen het loeiharde geluid van de trommels en de zangeressen. Kippenvelmomenten !

Als we om 2 u thuiskomen zijn we murw. Doof door het monotone geluid van de houten drums, het luide romantische gezang, de enthousiaste kreten van de deelnemers.
Duizelig van het gewiebel van al die heupen, de aanblik van de mooie meisjes met het onwaarschijnlijk lange, kroezelige haar.  Toch ook heel wat exemplaren die veel te ruim in de spullen zitten, maar daarom zeker niet minder lenig, wel integendeel.

Geradbraakt door het meer dan 4 uur zitten op vreselijke tribunestoeltjes, maar blij dat we dit hebben meegemaakt, rollen we in ons bed.

Foto's mochten we niet maken. Maar ga, als je interesse hebt, eens kijken op  heiva 

 en foto's.

 

geleend van het internet

 

JSN Mini template designed by JoomlaShine.com