Zaterdag 19 april 2014 :
Bestaat er zoiets als de big five van de Galapagos ? En welke dieren zijn dat dan, er zijn er zoveel.
Galapagos pinguïns, zeeleeuwen en schildpadden duiken geregeld op rond onze boot. We zien blauwvoet genten massa kamikaze aanvallen doen naar vis. Ook pelikanen doen dat, zij het niet zo in groep.
Als we aan land gaan, ruiken we de zeeleeuwen al van ver. We struikelen letterlijk over de zeeleguanen. Perfect gecamoufleerd zijn die beestjes.  Zwart-grijs als de lavablokken. De vuurrode Sally Lightfoot krabben kleuren prachtig bij al dat zwart.

Los Tuneles.
Maar we willen nog wat meer zien van Isla Isabela. Los Tuneles bijvoorbeeld. Dit is een enorm systeem van tunnels waar de lava ooit doorheen stroomde. Nu is het gebied ingenomen door de zee. Het is een enorme kraamkamer, maar ook volwassen dieren komen er graag rusten en schuilen.

Wij dus met een speedboot daarheen. Het is een flink eind. We houden even halt bij Roca Unión, onderweg. Bevolkt en witgescheten door blauwvoet Jan-van-Genten.

 

 

Spectaculair is onze entree naar de tunnels. Onze kapitein houdt de branding in de gaten, als die iets minder hoog is, vol gas vooruit tussen de riffen door naar kalmer water. Die durft!

Haaien.
Nu vinnen aan en snorkels en het water in. Kapitein gaat ons, we zijn slechts met vier aan boord, al snorkelend voor naar een holte waar de witpuntrifhaaien rusten. Als ze onze aanwezigheid voelen, worden ze onrustig, willen weg.

 

 

 

 

 

 

 


Daarna komen de schildpadden aan de beurt. Ze zijn met velen. Overal kan je ze ontmoeten.
Onder bogen en door smalle doorgangen heen komen we terug bij de boot.

Doolhof.
Verder gaat het dan naar een zo mogelijk nog prachtiger gebied. De boten wagen zich tussen erg krappe doolhof-doorgangen. Het ziet er zo uit.

 

 

 

 

 

 

 

Hier is het water glashelder, maar...mogen we niet zwemmen. Enkel wandelend mag je van bovenaf in het water kijken.
Tot slot zwemmen we nog vlakbij de pinguïns en toont kapitein ons een groot zeepaardje dat zich op amper 2 m diepte bevindt. Nog niet zo lang geleden werd dit ontdekt. Normaal leven die op 20 m diepte. Vind je dit vreemd? Op Galapagos kan alles...

 

 

 

 

 

 

 

 

Op weg naar huis zien we tientallen solitaire schildpadden zwemmend aan de oppervlakte. Maar meer indruk maken de enorme zwarte tapijten uitgespreid op het water...manta (=Spaans voor tapijt) roggen die vooral opvallen door de vleugeltippen die ze als een vin omhoogsteken. Ze filteren enorme hoeveelheden water en eten plankton en kleine garnaaltjes.
We hebben zin om in volle zee in het water te springen, maar dit staat niet op ons programma, hiervoor hebben we niet betaald !

 

JSN Mini template designed by JoomlaShine.com