Een beetje moeizaam hijst hij zich aan boord. Ja, dat zal wel. Ons zwemtrapje is niet naar beneden en op de spiegel neemt Pierke, onze windvaan, alle plek in. In het bleke maanlicht stapt hij in de kuip, waar we net wacht wisselen.

"Hartelijk welkom op het zuidelijke deel van onze aardbol! " en hij steekt een natte zoutwaterhand uit. Neptunus himself staat druipend aan boord. We keken eigenlijk al uit naar hem.

We laten de brave man gaan zitten en diepen uit onze koelkast de fles rum op. Champagne, zoals vele andere boaters aanbieden, hebben wij nu even niet aan boord. Een oorlam lijkt ons trouwens toch veel passender. Jakker zeilt voor het eerst over de evenaar. Daar klinken we op.

Neptunus keuvelt wat over zeeleeuwtjes en zeehondjes en waarschuwt ons voor het toch wel erg koude water hier in de buurt van Galapagos en dat er zoveel tegenstroom staat. Alsof we dat nog niet weten.

Hij is onder de indruk van ons verbeten zeilen tegen wind en stroom richting westen. En vindt dat dit wel een "zarpe" voor het zuidelijk halfrond verdiend hebben.

"Nog een laatste proef horen jullie af te leggen. Maar dat mag ook als jullie op de ankerplek zijn aangekomen. Zwem als ultieme test maar eens een rondje rond de boot, in je blootje!  En niet proberen eronder uit te komen, ik heb zo mijn spionnen. "

Hij werkt nog snel twee overgebleven pannenkoeken naar binnen en verdwijnt met een plons terug in zee. De visgeur en een grote plas zout water lossen langzaam op.

Wij zijn op eigen kiel over de evenaar gezeild!

JSN Mini template designed by JoomlaShine.com