Expats.
Ik wil je vertellen van een fenomeen waarmee we op vele plekken, maar toch vooral hier in Bocas del Toro, geconfronteerd worden.  Je treft hier een speciale, erg interessante soort onder de homo sapiens sapiens aan : "de expat".  Hij houdt zich vooral op in afgelegen gebieden, ver weg van zijn geboortegrond. En dat om er, in tegenstelling tot onze soort : de verwegzeilers, zich te vestigen. In de Bocas omgeving kan je er nogal wat ontmoeten. Ze verzamelen in de weekends en dan met name in Rana Azul, een restaurant uitgebaat door Joseph, Oostenrijker, die vele jaren geleden hier toevallig kwam aanzeilen.

Rana Azul.
Hans en Linda nemen ons op (denkbeeldig) sleeptouw mee erheen. Niet makkelijk te vinden dat bush restaurantje in de jungle aan de rand van de Palos Lagune, tussen brulapen en papegaaien en omgeven door een tuin vergeven van duizenden wenkkrabben.

We ontmoeten niet enkel de joviale "Wirt" maar worden voorgesteld aan talloze Amerikaanse en Canadese expats. Hoe onthoud je al die voornamen? Of de namen van de kleine baaien, schier- en echte eilandjes, waar hun huis staat. We luisteren naar hun verhalen over hoe ze op zoek waren naar een niet te dure stek, liefst tropisch, buiten hun vaderland, waar het Amerikanen niet te moeilijk wordt gemaakt.

 

Elke zondag party @ Rana Azul.

 Loma Partida.
Gevolg : enkele dagen later kan je ons zien scharrelen tussen het mangroven labyrint op weg naar Loma Partida. Wayne en Linda nodigden ons uit voor een jello shot party. Never heard of?! Typisch iets uit de States. Willen we wel eens meemaken.

Het wordt ons niet makkelijk gemaakt. De kaart klopt niet helemaal. Piepkleine stukjes land liggen niet waar ze horen. Omdat we de kaart (van Bauhaus) op de laptop beter vertrouwen, zit ik binnen en roep instructies naar buiten. Ik houd al snel mijn mond en laat Tony maar op zicht maneuvreren nadat ik hem recht de mangroven in dirigeerde.
Eén keer raken we de bodem.

Jello Shots.
's Middags begint de party al. Jello Shots én muziek, daar wordt voor gezorgd. De rest moet je, bij een Amerikaans feest, zelf meenemen : één hoofdgerecht voor een 4-tal personen en drank voor jezelf. Komt voor elkaar. We smullen, drinken, lachen en babbelen tot het donker wordt met...dezelfde expats. Krijgen zelfs een verzoek of we zin hebben om te gaan "house sitten" op een woning van soortgenoten die voor even terug naar de States reizen.


O ja, en een jello shot is gewoon een fluokleurige dikke gel met rum in een borrelglaasje.

 Prachtig huis en tuin van Wayne en Linda.