Toen we in december de Holandes Cayos bezochten met Karen en Jean-Marc zijn we hier niet echt een kijkje komen nemen. Dat maken we nu goed.
De Swimming Pool. Je kan voor dit stukje paradijs echt geen betere naam bedenken.
Het anker ligt op 3 m diep (ondiep is dat eigenlijk) in wit-wit zand. Het kristalheldere water blikkert lichtblauw, als zwembadwater, in de felle zon.
Het stroomt er ongemeen hard want de enorme zwembadladingen water die door de machtige branding over het rif worden geworpen, moeten weggevoerd. Ergens heen. Liefst langsheen onze boot. Het kolkt en bruist, kabbelt en ruist. Ook 's nachts klinkt het alsof we zeilen.

Roggen...
Vlakbij heb je de fameuze stroomversnellingen, kanalen waar het water doorgeperst wordt. Ik vertelde er in december al van.
Telkens opnieuw willen we de driftsnorkeltoer doen. Helemaal aan de zeekant, bij het begin van het kanaal springen we in het water en met Jak aan onze arm laten we ons gewoon meespoelen. Dit is Roggenlaan. Amerikaanse pijlstaartroggen bij de vleet. Je spot ze als een soort ouwe, zwarte lap in het water. Zo, met hun zwarte rok wervelend, bewegen ze zich ongelooflijk snel door het water.
Een kleine Jamaïcaanse pijlstaartrog poseert even voor de camera alvorens weg te stuiven.


Amerikaanse pijlstaartrog

 

en roggen.
Ook de tunnels vinden we nog terug. Hier stikt het van de verpleegsterhaaien. Maar het water staat er erg laag. Zuurstofbelletjes van de donderende branding belemmeren het zicht. Maar er zit veel vis en we kunnen twee "echte koeneusroggen" (ja, zo heten die beesten) gadeslaan die majestueus bochtend door het water klapwieken. De foto's zijn niet scherp. Jammer.

Maar de koning(in) van de Caraïbische roggen zwemt gewoon onder Jakker. De Gevlekte Adelaarsrog. Prachtige, ellenlange staart en dat mooie vlekkenmotiefje op zijn rug. Zo wil ik wel een jurkje.

Gevlekte adelaarsrog

Goed, hé, alle hier voorkomende roggen gespot, op één dag.

Om af te sluiten krijgen we nog een circussprong van een adelaarsrog tijdens het ontbijt. Met een perfecte boog springt hij hoog uit het water. Roggen en andere vissen (ik noem ze "boogvissen") springen vaak op uit het water, daar kijken we al niet meer van op, maar zo dichtbij...waw.
Verwend? Wij?

Met een blij gevoel lichten we het anker en verlaten, wat wij voortaan noemen : Roggen pool.