Indiana Jones.
Als Indiana Jones, zo voelen we ons. Expeditie op Navy Island. Met Jak varen we naar dit eiland aan de ingang van de baai. De groene pracht van de palmen en vingerplanten, ze klimmen tot helemaal in de top, lokken ons erheen.

Eens was dit eiland eigendom van ‘vrouwenman‘ Errol Flynn, bekend piraten acteur in de dertiger jaren. De prachtige koningspalmen die hij liet planten waren getuige van menig wild feestje.
Later was er een mini-resort met Afrikaanse cottages, een zwembad, een beach, een bar, een restaurant…alles nu overwoekerd door lianen, boomwortels, bamboe.P1221106 (Medium)P1221107 (Medium)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Captain Bligh.
Terwijl we door het hoge, natte gras baggeren, ik hoop dat hier geen slangen of grote spinnen zitten, stel ik me voor hoe kapitein Bligh (die van de Bounty) met de HMS Pandora hier voor anker ging. Hij kwam hierheen om zijn schip te krengen op de ondiepte. Even het schip op haar zij leggen, zodat ze de onderkant konden schoonmaken.  Daar kwam geen hijskraan aan te pas.
Dit moet zijn geweest nadat hij voor het eerst broodvruchtenplantjes van Tahiti naar Jamaica bracht, in een poging om de vele slaven op een goedkope manier te voeden. Heden ten dage vind je de broodvruchten, dank zij Bligh, op alle eilanden in de Carieb.
Ik zie de Bounty-films voor me en kan de zeemannen uit die tijd bijna rond me voelen.


 

P2061168 (Medium)

 

 

P2061170 (Medium)

 

 

Ackee.
Ken je het liedje  “Jamaica Farewell” van Harry Belafonte? Wij zongen het in onze middelbare schooltijd,  van "Ackee rice and saltfish are nice!". Na al die jaren ontdek ik, dit is het traditionele ontbijt op Jamaica. Ackee (zeg ekkie) zijn 'plezant ogende' vruchten - groenten, in de 18de eeuw uit West-Afrika hier verzeild geraakt, waarschijnlijk met de slavenschepen mee.  Ik wil die ook wel eens maken. Ik koop er een dozijn van op de markt. De vriendelijke dame doet me voor hoe ik de zwarte bolletjes eraf moet halen en de roze, binnenste draadjes moet verwijderen, dat deeltje is giftig'. "Vervolgens kook je ze 5 min in heet water en stoof je ze met uitjes, pepers, tomaten, " legt ze uit. Volgens ons smaakt het een beetje als asperges. Lekker!


 

P2101188 (Medium)