Zondagmiddag : we lichten ons anker, wuiven naar Godot en vatten de tocht naar Los Roques aan. Het waait heel wat minder dan de vorige dagen. Het eerste stuk kunnen we nog goed zeilen. Enkel op genua want pal voor de wind. Maar dan begint het enerverende geklapper van het zeil en starten we de motor. Afwisselend zeilen en motoren. We weten wel wat doen vannacht.

 

Als het donker wordt, vertrekt ook Godot uit La Blanquilla. We houden contact met VHF. Beiden krijgen we ons deel van de squallls. Maar we kunnen ze goed uitzeilen.

 

Onze nieuwe AIS werkt fantastisch. Hij vertelt ons gewoon wanneer de twee cargo's die ons passeren het dichtst bij ons zullen zijn.  Je moet je dat voorstellen als een mini-uitgave van het scherm van een verkeerscontroleur. Vliegtuigen zijn bij ons bootjes met een streepje voor de koers die ze varen.

 

Slapen lukt niet goed. De eerste nacht op zee, altijd hetzelfde liedje.

 

Plots het geluid van een binnenkomend smsje??!! Over roaming op Venezuela! Op La Orchilla, een militair eiland waar we 5 mijl vandaan moeten blijven, staat blijkbaar een GSM antenne.

Vlug wat smsjes versturen naar de kinderen. Prompt krijg ik, van het andere eind van de oceaan, antwoord. Hartverwarmend, dat kan ik je verzekeren.

 

Rond 10 uur heeft Godot ons ingehaald en zijn we er klaar voor, voor het binnenvaren van de Sebastopol doorgang in het Zuid-Oosten van Los Roques. Eyeball your way in, staat in de pilot. Je kan de riffen heel goed zien als je er vanboven opkijkt. Tony heeft dus een soort touwladder gemaakt tussen de wanten. Van daarboven geeft hij mij instructies ...beetje stuurboord, wat naar bakboord.

Nu er maar even niet aan denken dat Tony op het land links en rechts wel eens door elkaar haalt.

Maar zelfs van mijn plek aan het roer kan ik de ondiepe gedeelten turquoise zien schitteren en zo bereiken we een toffe ankerplek bij het eilandje Buchiyaco.

Als Tony opmerkt dat het zoute dek best eens zou mogen afgespoeld worden, krijgen we een fameuze bui over ons heen.

 En dan zorgt die andere Tony (ON6TM) van de NOL voor een verrassing. Hij klinkt aan de radio alsof hij langs ons staat. Even vertoeven we in een andere wereld van herfstkleuren en rijp op het gras.