Er is ook een nieuw mapje met foto's van Dominica.  Voor een woordje uitleg, open de map "Foto's" en klik op Dominica.

{pgslideshow id=32|width=670|height=480|delay=4000|image=L}

 

 

 


De zee-engte tussen Dominica en Martinique staken we in een paar uur over. Met dank aan de flinke zuid-oostenwind, die zelfs zand van de Sahara naar de Caraïben meevoert en voor ‘brume de sable’ zorgt.

En dan zeilen we langs de kust van Martinique. Geweldig vind ik het steeds, vanuit zee kan je in alle rust het land observeren. Wat een verschil met Dominica : we zien de files langs de kustweg, de zware vrachtwagens, de ’echte’ autobussen, de betoncamions, de grote torenkranen, de resorts aan de stranden.
Een heksenketel!

Vandaag willen we ons ook even in het gewoel wagen. We zijn in Fort de France. In de hoofdstad kan je alles kopen. Een stoffenwinkel, daar ben ik naar op zoek. Onze lievelingskussentjes voor in de kuip, gevuld met kapok, het vlokkige zaadpluis van de kapokboom, dat niet schimmelt en je zelfs drijvende houdt, zijn letterlijk uit elkaar aan het vallen. Toch de stoffen buitenkant. Je kan die kussens hier nergens kopen, dus wil ik aan de slag gaan om nieuwe hoezen te naaien. Waarom zeulen we al die tijd mijn naaimachine mee, dacht je?

In de stad vind ik een straat vol met stoffenwinkels. Mannen met micro’s en luide stem lokken je binnen. Ik moet aan de tijd van Jan Thijs denken…wie herinnert er zich hem nog? Hij bood je twee tonnen waspoeder aan in ruil voor één ton Dash!

Tussen de rollen met stof, die gewoon met tientallen rechtop tegen elkaar staan, vind ik precies wat ik zoek. De verkoopster knipt zo, rechtop op de rol, de lengte af. Hier in de propvolle winkel geen plaats voor een tafel om comfortabel te werken.

Opdracht volbracht, dus kunnen we weer vertrekken. Het naaien zelf doe ik wel op een rustige ankerplek. Hier in Fort de France is het veel te woelig door de af en aan scheurende ferry's.


Op het plein aan de haven stoppen we nog even. Rastafari hebben er hun tenten opgeslaan. Ze zingen, preken en manifesteren voor de vrijlating van gevangenen.  
Hun gezangen, nee, geen reggae, klinken nog laat in de nachtelijke ‘Vlamingenbaai’.


 

P5252475 (Medium)P5252477 (Medium)