Wind of geen wind. Zwarte, dreigende wolken vlakbij. We trekken ons er niks van aan, weg hier bij dit muggeneiland. Bijna onmiddellijk komt er een zware regenbui over. Maar eenmaal op zee wordt het steeds beter. Na twee uur op motor kunnen de zeilen omhoog. Het wordt een verrassend, fantastische zeildag. Het weerbericht krijgt ongelijk. Met halve wind lopen we vlot 6-7 knopen. Het is zoals altijd in de Caraïben. Als je de kanalen tussen de eilanden oversteekt, zie je nauwelijks boten. In de havens dáár liggen ze allemaal.

 

Rond 15 u bereiken we Antigua. Eerst maar eens proberen in English Harbour (door velen aangeraden) een plaatsje te vinden. We varen voorbij de "Zuilen van Hercules", een indrukwekkende zuilen-rotsformatie aan de ingang van de baai. De heuvels bezaaid met prachtig, gele bloemen, laatste bloei van ten dode opgeschreven agaven.

 

En dan belanden we middenin de gekte van de Antigua Race Week. Zo vaak hebben we erover gelezen. De laatste jaren besteden de zeilbladen bij ons er ook meer aandacht aan. We ontdekken één Antwerpse deelnemer die het zelfs heel goed doet.

 

De deelnemers zijn net binnen na de eerste race van de week. Overal zeiljachten en rubberbootjes op het water. Wimpels en vlaggen aan de kant. Partytenten. Volk, veel volk. Schoon volk!

 

En wij slagen erin helemaal achteraan weggestopt in de baai een plekje te bemachtigen.

 

Als we bij zonsondergang het beroemde Nelson's Dockyard (1), waar het zeilersdorp staat opgesteld, gaan verkennen, zwermt er rond onze oren iets heel anders dan gisteren.

 

We drinken een Carib in The Galley Bar en daar zit Johny Depp aan het volgende tafeltje. Is hij het echt of vragen mensen een handtekening aan zijn dubbelganger, dat zullen we wel nooit weten.

 

(1) Nelson's Dockyard is de best bewaarde Georgiaanse haven ter wereld. In 1950 is men begonnen met de restauratie van alle gebouwen die dateren van 1745. De vroegere keuken, nu bakkerij. De douane, immigratie en havenmeester zitten  in de canvas opslagplaats. Het officierskwartier, het admiraalshuis allemaal gebruikt als restaurantje of café. Heel indrukwekkend zijn de pilaren van de zeilerswerkplaats.