Haren. In 'onze' tijd maakten ze er een rock opera over. Voor ons zijn die van Tony of tenminste de snelheid waarmee die van Tony groeien een steeds weerkerende bron van ergernis aan boord. Ja, een bedreiging van ons huwelijksgeluk. Volgt meteen ook een antwoord op de veelgestelde vraag daaromtrent.

 

Ik weet het, de captain heeft prachtig gekrulde grijze haren. Velen zullen er jaloers op zijn. Maar zo een haardos begint te jeuken, steekt alle kanten uit, is veel te warm in de tropen. Kortom Tony vindt zijn langere haren ambetant.

 

Kortwieken dus. Speciaal voor dat doel kochten we vlak vóór ons vertrek nog een "tondeuse".

 

Het gaat als volgt. Tony verdwijnt in de badkamer, hij heeft immers een spiegel nodig, raampje en deur dicht want anders vliegen de haren in het rond. Ik hoor het regelmatige zoemen en af en toe gevloek. Daar verschijnt hij weer, zijn grijze lokken helemaal weg. Het zweet parelt, bij deze saunatemperatuur, over zijn hele lichaam. Daarin plakken ontelbare plukjes grijze haren. De jeuk is onuitstaanbaar. Het liefst springt hij meteen in de zee. Toch wil hij dat ik de achterkant van zijn hoofd en nek onder handen pak en mooi afwerk. Zo snel mogelijk ook nog.

 

Hij geeft me instructies, of zijn het verwijten omdat het zo lang duurt. Maar ik heb tijd nodig. Hoe ongeduldiger hij wordt, hoe langer het duurt. Zomaar een ander zijn knipwerk verder zetten, niet simpel. En dat voor iemand die zelf haast nooit naar de kapper gaat.
Ik probeer hem dat duidelijk te maken?iets te luid en verwijtend, ik geef het toe!
Maar de jeuk is niet meer te harden en Tony springt in het water.

 

Als hij weer is afgekoeld, letterlijk en figuurlijk, kan ik hier en daar nog wat gelijk knippen. Het resultaat is wel erg kort maar keurig. Nee, vergeet het, voorlopig geen foto.

 

Hoe kunnen we dit haarprobleem in de toekomst beter aanpakken?
Als we het 'kapsalon' eens verplaatsen naar helemaal achteraan op de spiegel, het is daar veel koeler. Tony kan dan rustig met zijn voeten in het water zitten terwijl ik alle tijd neem om de tondeuse te hanteren. Wat geduld en goeie wil van beide kanten en dat moet lukken.

 

Onze relatie is weer gered, op een haar na!