Tony's ijzig kalme stem klinkt: "Gene paniek, maar ik heb wel onmiddellijk een houten stop nodig om een gat in de boot te stoppen."


Karen had hem net gevraagd eens naar het toilet te kijken. Het pompte niet goed. Van de kogelkraan, die al een tijdje speling had, was het asje afgebroken en Tony hield met zijn vinger het gaatje dat ontstaan was dicht.


In het tasje met houten stoppen zit er zo'n kleintje niet bij, niet getreurd, Tony klopt het asje er terug in. Met isoleertape afgeplakt, moet het een tijdje houden zo. De boot zal nog niet zinken. Ik herinner me dat we in mei in Zeeland op het droge eigenlijk alle kogelkranen (11 in het totaal) wilden vernieuwen. Weer zoveel geld, pff, en alle kranen waren nog in goede staat. Niet gedaan dus. Tijdens de oversteek naar de Canaries begon één kraan moeilijk te doen, dus een nieuwe gekocht in Las Palmas. Nu is ze echt aan vervanging toe.


Met een kogelkraan sluit je een doorvoer door de romp af in één beweging. De toiletten, de lavabo's, de afvoer van de spoelbakken in de keuken, de motoruitlaat. Allemaal uitgerust met kogelkranen. Even zovele gaten in de romp, die, als er iets misgaat, Jakker kunnen laten zinken in no time.


Maar het is weer eens opgelost, voorlopig toch. Een nieuw item op de to do list als we op de kant gaan.

Intussen rent er mij letterlijk een ander dringend probleem voor de...ogen. Vanuit mijn ooghoek zie ik de beweging, onmiskenbaar : kakkerlak-alarm. Is het een eenzaat die daar over het aanrecht holt? Onmogelijk? Tony, met spuitbus, maakt er korte metten mee.


Ok, boodschap begrepen. De volgende dagen zal ik systematisch de kasten en voorraadplekken een poetsbeurt geven en op zoek gaan naar een nest.Ja, ook in deze idylische baai, Grande Anse d'Arlet, waar ook charter-superjachten Big Aron (www.bigaron.com) en La Cattiva (www.superyachts.com) naast ons komen ankeren, moet er gewerkt worden.Watervoorraad aannvullen, nog zo een klus. Karen, die hier gaat duiken met de lokale club, regelt voor ons 160 liter drinkwater. Met opplooibare jerrycans van 20 l elk vaart Tony af en aan. Bij de Jakker aangekomen die 20 kg uit Jak hijsen, hels karwei. Dan in de tanks gieten.

Water sjouwen! Dan besef je welk een kostbaar goedje dit wel is. We zullen er erg zuinig mee omspringen. Zeker weten.