In Brussel kan je een bezoek brengen aan mini-Europa, wel wij hebben vandaag een toer door mini-world gemaakt, zo lijkt het wel.

Nadat we in alle vroegte de veerboot naar Saõ Antaõ gehaald hadden en, op de boot, verschillende verkopers van eilandexcursies  afgescheept, konden we met een collectivo op pad. Hij reed eerst nog naar een klein huisje in de buitenwijken om een vrouw met al haar koopwaar op te pikken en daar gingen we langs de, met hard labeur aangelegde en goed onderhouden kasseiweg over de berg richting Ribeira Grande.

We kwamen voorbij kleine boerderijtjes met rieten daken, Bokrijk zo leek het. De zon scheen over Toscane met lieflijke heuvels, hier en daar cypressen. Dan plots Alpenweiden met wit-zwarte koeien. In de troosteloze mist en gestage regen tussen de hoge dennen konden we niet anders dan aan onze Ardennen denken. Via Schotse hooglanden maakten we een grote sprong naar de Andes. Toch een beetje mini-world geef toe.

De prachtige, enorme krater in de diepte, volledig volgeplant met gewassen in kleine vierkantje vakjes, met zoveel kleurschakeringen, dat hadden we nog nooit gezien.

Bij het naderen van Ribeira Grande nog meer veldjes. Maïs, suikerriet met hoge pluimen, in bloei. Grijs en grauw, de stad, want rivier, strand en straten : alles is zwart of grijs van vulkaanzand en - stenen. Nog 5 km verder dan maar, naar Ponta do Sol, een vissersstadje.
Wij staan met open mond te kijken hoe de vissers in dit piepkleine haventje binnenvaren, motor ‘volle bak’, op de hoge swell surfen ze binnen, langs het betonnen piertje, rakelings langs een ferme rots. Later trekken ze tezamen de boot op de kant.

Een hobbelige rit langs de kust brengt ons ‘s namiddags weer terug bij de veerboot, waar we nog net het uitladen kunnen gadeslaan.

Terug in de haven van Mindelo, lijkt deze wel leeggelopen. De Nederlandse vloot (ze noemen het al de Nederlandse ARC) is vertrokken. De meesten richting Suriname.

We horen hun ‘s avonds op het netje. Ze zijn volop aan het inslingeren op zee.
We zeilen hun binnen twee dagen achterna.

 

 

PC091254 (Medium)

PC091262 (Medium)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JSN Mini template designed by JoomlaShine.com