Regen in Marokko! Motregen, harde regen! Op de kaai, tussen de vissers, lopen druipnatte toeristen in bermuda en topje. Essaouira! Waar blijven ze de sprookjesachtige namen vandaan halen? Essaouira bekend om veel wind. Een windsurf- en kitespot! Frisser ook dan de rest van de kuststadjes door een speciale koude golfstroom die voor de deur passeert.

Tezamen met 6 grote vissersboten zijn we hier binnengelopen. Makkelijk. Zij wijzen ons de weg. Eerst richting eilandjes voor de kust (de Purperen eilandjes - ten tijde van de Romeinen bezorgden ze purper, gewonnen uit een plaatselijke mossel, voor de keizerlijke gewaden) dan op een bepaald punt naar de haven afdraaien.

Eigenlijk is hier slechts plaats voor één plezierboot, het plaatselijke zeiljacht voor "promenades en mer". Wij langszij. Onmiddellijk dient Omar, de plaatselijke Rachid, zich aan. Veel vrijpostiger is hij.  Komt zonder kloppen aan boord en begint mij dingen aan te geven om op te ruimen.
Maar eerst moeten de formaliteiten vervuld worden. Onmiddellijk, hoe moe je ook bent, zoals overal in Marokko. Tony verdwijnt dus met Omar in zijn kielzog.

Het is bijna middag als hij terugkeert en we kunnen brunchen en wat bijpraten.

We zijn er weer goed geraakt, bedenken we.  Wat veel gemoterd naar onze zin, misschien.

Vannacht passeerden we Safi. Safi : ik ben in één klap zo een 40 jaar jonger. Het is zondagmiddag  en ik zit aan de radio gekluisterd. Jan Van Rompaey praat over de amateurradio met Fons Oerlemans die vanuit Safi met zijn baggerbuizenvlot “De Laatste Generatie“ vertrekt voor een oceaanovertocht o.a. vergezeld van Hassan (Marokkaan) en Raoul. Wist ik toen veel, dat ik hier ooit ook op zee zou ronddobberen.

Dit keer kreeg Tony een heerlijke dolfijnenshow ‘by night’. Ze sprongen uit het water, snelden onder de boot door als fluorescerende torpedo’s.

Voorbij Cap Safi begon het rocken opnieuw. De golven werden snel hoger. Lijdzaam ondergaan, dat doe je dan.

Voorbije nacht waren er ook heel veel vissers actief rondom ons. We hebben heel vaak proberen ‘uit te vissen’ wat ze van plan waren. Sommigen voerden piepkleine zwakke lichtjes, anderen totaal niks. Als we té dicht naderden,  werden we plots verblind door een helder groen licht. Betekenis : “Hier vissen wij, heb je ons gezien?” Wij schenen terug : “Ok, gezien!” Rechttoe, rechtaan. Geen visserslatijn!

Nu maar eerst even een dutje en dan een kijkje nemen in het oud-Portugese stadje.

 

 

 

JSN Mini template designed by JoomlaShine.com