Plots zijn we weer in openlucht. Een pleintje met bomen. Spektakel!
In een vierkant zitten op bankjes, drie rijen dik, vrouwen vooral, mannen staan in nog meer rijen erachter. In het midden draaien verkopers, met kleren over hun schouders, rondjes en bieden telkens een stuk aan. Een rok, een broek, een tasje, sjaal, tweedehands (?). Iemand roept iets, het kledingsstuk vliegt door de lucht richting koper-in-spe, vliegt weer terug indien niet goed bevonden, blijft er, indien wel. Geschreeuw. Geld wordt doorgegeven. Wat een gezellige boel, iedereen babbelt, schreeuwt, koopt. Zondagsmarkt in Salé!

Hoe zijn we hier verzeild geraakt?
We willen naar de Romeinse opgravingen van Chellah. Zien de weg naar de Grote Moskee, nemen daar een kijkje en voor je het weet zit je weer in de medina. Aan deze kant waren we nog niet. Doolhof is té zacht uitgedrukt voor dit labyrint van straatjes, nee, gangetjes. Allemaal overdekt, alsof je van het ene kamertje naar het andere loopt, met weer een opening en een doorgang en weer een kamertje, een ateliertje met een jongen achter een naaimachine. Hij stikt witte schoolschorten.

Dank zij de Fransen, die hier vanaf 1912 hun nieuwe stad buiten de medina bouwden, zodoende deze ongemoeid lieten, zijn de medina’s van Sale en Rabat de meest authentieke van Noord Afrika.

Morgen, als we naar Marrakech sporen, zullen we kunnen vergelijken. Men zegt : een heel mooie medina, maar erg op toeristen gericht en mega druk. In die medina hebben we een riad geboekt of liever de vriendelijke jongen van het havenkantoor heeft ons geholpen hierbij.

Omdat de wifi op de boot niet erg betrouwbaar is, zit er nu wel 5 man in het piepkleine kantoortje. De jongen biedt de kabel van zijn pc aan. Kan nu zelf niet meer werken en gaat dan maar een wandelingetje maken. Moet kunnen!
Hij belt voor ons naar de riad.
Nu nog de treintickets halen en dan zijn we morgen op pad voor een aantal dagen "vakantie". Jakker ligt hier veilig bewaakt en omdat het wintertarief (!) ingaat vanaf 16 september, kost een week in de haven minder dan een nacht logeren in Marrakech.

Je hoort later weer van ons.

 

Nieuwe foto's van Rabat en Sale vind je hier.