Verzonden met WL2K

 

Vraagstuk met één onbekende :  een zeilboot wil van A naar B varen. De afstand is 204 mijl. Wanneer moet de boot in A afvaren om  B bij daglicht aan te lopen? Onbekende is de snelheid die het schip zal lopen. Dat kan bij dit bepaalde schip alles zijn tussen 0 en 7 knopen afhankelijk van  wind en golven.

 

Met dit soort vraagstukjes houden wij ons onledig en natuurlijk met weerberichten volgen en gribfiles opvragen.

 

Vanmiddag hakken we de knoop door en verlaten de peperdure haven van Lagos.

 

Lagos met haar mooi historisch centrum tot in de kleinste hoekjes volgepropt met terrasjes van restaurants en café's. Lagos gewoon geannexeerd door luidruchtige Britten.
Lagos met een erg internationale jachthaven : Cape Town, San Francisco, Sydney, Genk .... de thuishavens  op de spiegel van jachten.
Maar vooral Lagos waar we wieltjes kochten voor onze Jak. Bij Sopromar : eindelijk nog eens een echte  "bootwinkel". Het kan ons niet schelen dat het er belachelijk uit zal zien, zo een soort omgekeerde kruiwagen achteraan op ons bijbootje. Maar we hebben nu  wieltjes die we kunnen omlaag klappen voor een eventuele beachlanding. Wij zullen ons geen hernia meer heffen aan die loodzware Jak met buitenboordmotor. We varen in  het vervolg gewoon op het strand en ..... alles loopt op wieltjes.
Die twee dingen verdwijnen in Karen haar achterkajuit - berghok bij de andere spullen-die-we-ooit-nodig-zullen-hebben.

 

Wij dus op zee. Oversteek Lagos - Rabat.
En wat doe je dan zoal :

 

- Koken als de zee het toelaat

 

- Alles lekker oppeuzelen , als  de zee het toelaat. Spaghetti dit keer.

 

 

- Vissen . De spaghetti net binnen, hebben we beet. Twee vissen hangen als waterskieërs aan de lijn. Binnenhalen. Eerst een emmer water over het hout van de kuip, dan krijg je het bloed makkelijker weg. Vissen van de haak halen terwijl die in de kuip glibberen en rondspartelen onder de nog niet afgeruimde eettafel. Zie je het al gebeuren in je eetkamer? Ze zijn schitterend goudgeel, dorado's (Mahi Mahi). Dat denken we toch, leek als we zijn.  Genadeklop met de hamer. In één keer zijn ze dan vaalgrijs, met hun leven is ook hun gouden tint helemaal verdwenen. Zijn wij barbaren, zulke mooie vissen doden?

 

- Lange vislijn binnenhalen en de vijf haakjes die eraan  zitten; ontwarren en mooi op een haspeltje wikkelen; een karweitje voor mij. En dat alles binnen het kwartier want dan is het donker.

- Afwassen

 

- Lezen

 

- Dolfijnen bewonderen overdag.

 

- Dolfijnen bewonderen 's nachts. Nee, je kan ze dan niet zien. Maar wel hun flonkerende lijven boven en onder water. Ze zien eruit alsof de fee uit een film van Walt Disney hen helemaal onder de sterretjes heeft getoverd. Flonkertjes noemden de kinderen dit verschijnsel, waarbij 's nachts microscopisch kleine diertjes oplichten in het schuim van de golven, vroeger al. Prachtig om zien.

 

- Zeilen optrekken en neerlaten als er geen wind is.

 

- Motor starten, weer uitzetten.

 

- Zeilen reven, terug ontreven.

 

- Wacht lopen : 3 uur op, 3 uur af. Tijdens die wacht de vele zee- en cruiseschepen, die razendsnel bij je kunnen zijn, in de gaten houden.
Maar bovenal hopen dat je  veilig de andere kant mag bereiken.