Menslief, kan die boot nu niet eens heel even stilliggen. De ganse dag rollen we heen en weer van boord tot boord. Hoeveel graden zijn dat?

Het begon gisteren. En sinds we het weerbericht lazen, binnengehaald met de HF radio, heeft het fenomeen ook een naam. "Courte houle" noemen ze dat ettertje. Broer van de grote motherfucker. Steile, korte deining dwars op de Jakker.
Als je gaat zeilen, dan weet je dat elke alledaagse handeling, kop koffie ingieten, naar het toilet gaan, jezelf wassen, een onderneming wordt. Wel, nu zijn we gewoon aan een expeditie bezig. Schrap zetten in het kwadraat, perfect aanvoelen van de bewegingen van de boot of je wordt meteen afgestraft.  Atijd minstens één hand om je vast te houden, liefst ook een knie gebruiken, indien beschikbaar.  Binnen in de boot, welteverstaan.
Toen ik vroeger het deuntje : 'Biskaya' meeneuriede , stelde ik me bij die golven een heerlijke beweging voor.  Hoe dom kan een mens zijn?

En dan is er bijna geen wind. Die 'bijna geen wind' komt van achter. Tony heeft geprobeerd de genua (voorzeil) met de spiboom uit te bomen. Je zet het zeil dan vast met een soort stok zodanig dat het minder zou inklappen bij elke rol. Vergeet het maar. Dit is echt dé manier om ons spinternieuwe zeil zo snel mogelijk naar de haaien te helpen. Het geluid doet pijn aan onze zeilersoren. Naar beneden met die peperdure lap stof!

Op motor weer verder.

Tony doet zijn drie-uurs motorcheck en kijkt ook de batterijen even na. Wat is me dat hier, begot!!!!  Eén van de batterijen kookt........het stinkt ook verschrikkelijk in de achterkajuit.  Sorry hoor, Bert en Stefanie, maar daar staan nu eenmaal de accu's.  Accugas! Vlug alles opengezet en de ventilator van het motorruim aan. Weg met die, ook nog gevaarlijke, walm.

Dat wordt dus in La Coruna op jacht naar twee nieuwe batterijen. Als de ene kapot is, zal de andere het ook niet lang meer uithouden.  Had Tony ze thuis toch maar vervangen, zoals hij eerst van plan was.
Beginnen de kosten nu al? De eerste maand zouden we daar toch van gespaard blijven?

Dan klinkt uit de marifoon een Spaanse stem  :  Santander  Radio.

Zitten we toch goed ! Wellicht morgen voormiddag in La Coruna?