Vrijdagavond, 20u30, parochiezaal Bocholt.

Wij doen het verhaal van onze geplande zeilreis tijdens de maandelijkse ledenvergadering van de NOL (Noord-Oost Limburgse radioamateurs  nol.uba.be). De zeer onderlegde radioamateurs kunnen nu zeker ook een woordje meepraten over boten – zeilen – wind – motoren.

Heel aangenaam was het voor ons om de gemeende belangstelling van de NOL'ers te voelen, een plezier om hun vragen te beantwoorden.

We kijken uit naar onze eerste QSO's (radioverbindingen).

 

Ik zie al fronsende wenkbrauwen ......radioamateurs ? We waren toch het verhaal van zeilers aan het volgen.

 

Wel, over communicatie hebben we al nachtenlang gepraat en wakker gelegen. Je kan een Irridium (of andere) satelliettelefoon aanschaffen. Die aanschaf zal nog wel lukken, maar het abonnement is peperduur en menige wereldzeiler klaagt erover dat je failliet gaat aan het versturen van zelfs korte berichtjes. Een HF transceiver ...... dat is dé oplossing, maar dan heb je een officiële zendvergunning nodig. Vergunning waarvoor we dachten een jaar studie te moeten uittrekken.

 

En toen kwam het toeval een handje toesteken. Tony ontmoet een jeugdvriend, Henk, radioamateur, in “de” Shopping in Genk, of all places!

 

Henk vertelt hem dat er nu een basisvergunning radioamateur bestaat en dat er net een cursus gestart is in Bocholt. Wij dadelijk aangeschoven bij die cursus en een paar maanden later hebben we de vergunning op zak. De inzet van onze leraar,Tony, ON6TM, is daar zeker niet vreemd aan.

 

Onze radio is inmiddels aangeschaft, ook een speciale modem om mails te kunnen ontvangen en versturen, zelfs midden op zee. Onze roepnamen : ON3JJ en ON3TER. Met de communicatie moet het nu wel snor zitten.

 

Enkel antenne en software nog op punt stellen en teer punt, de aardplaat (voor een goede aarding) onder de romp bevestigen.

 

Dat Tony de broodnodige stalen zenuwen bezit om twee gaten in de romp te boren, weet ik al lang.Toch volg ik alles met een klein hartje. Voorlopig is hij nog druk doende met het allerbelangrijkste, het denkwerk.

 

Zodra hij tot actie overgaat, hoor je het wel.