Helemaal alleen ! 

Al te lang hoorde je helemaal niks meer van mij. Zelf heb ik ook even moeten nakijken waar ik gebleven was met mijn laatste tekstje. Maar aan een verslag van de klassieke gebeurtenisjes, die jullie vast ook dagelijks beleven, heb je volgens mij niet veel. Eerst was daar natuurlijk de immens leuke hereniging met de familie. De steeds meer “volwassen” kleinkinderen verbaasden ons met nieuwe vaardigheden, met hun toegenomen zelfstandigheid. Maar ook dat is geen nieuws.
We zagen vrienden, familie, ex-collega's terug. Allemaal even plezant.
We raadpleegden dokters in uiteenlopende specialiteiten en de tandarts. Veruit het moeilijkst van dit alles bleek : een afspraak vastleggen. Wat veranderde er de laatste jaren zo, dat dit een echte uitdaging geworden is? Niettemin lukt het ons, zelfs mijn dof geworden (cataract) ogen schitteren weer met fonkelend nieuwe lenzen.
Ondertussen groeit de stapel van bestelde onontbeerlijke hebbedingetjes voor aan boord. Ook die bevoorrading is één van de redenen om op gezette tijden terug naar België af te zakken. 


Woensdagnamiddag bezigheden.


Samen relaxen.


Koud in België, de naburige vijvers zijn dichtgevroren. 


Meeting met broers en zussen en partner.


Naar Antarctica
De volgende stap : een terugvlucht naar het tropisch vochtige Indonesië en onze boot boeken. Maar alvorens dit te doen, haalt Jean-Marc ons over een cruise naar Antarctica te maken. Daar zouden we vast met onze boot nooit geraken en stond dat niet op onze bucketlist ?
Met ons tweetjes zouden we dit wellicht nooit beslissen, samen met JM en Karen hakten we de knoop vrij vlot door.

En zo lopen we midden januari plots in de mooie, groene stad Buenos Aires rond. Veel tijd hebben we niet, maar de Plaza de Mayo, waar de “Dwaze moeders” (die nog steeds actief zijn) destijds betoogden, gaan we even zien. Mooi opgeknapte gebouwen overal. De beloofde tango dansers in de straat vinden we, om één of andere reden, echter niet. Wel tientallen geldwisselaars die je de gunstigste koers beloven. “Cambio “, klinkt luid door de straten. Belangrijk in een land waar de inflatie enorm is. In een land waar je echt met stapeltjes bankbiljetten je koffietje betaalt.


Buenos Aires.


The Norwegian Star. 

De volgende dag staan we, onwennig, tussen eindeloze rijen passagiers, aan te schuiven om na een veiligheidscheck en paspoortcontrole aan boord te gaan. We krijgen een badge die we gedurende de ganse reis voor letterlijk alles zullen gebruiken. Onze bagage wacht al voor de deur van onze kajuit. Die kajuit mag er zijn. Ruim, op de elfde (!) verdieping met een behoorlijk balkon dat aansluit op dat van onze “buren “ Karen en JM . De verwarming werkt niet, maar dat wordt één twee drie hersteld als we de service desk bellen.
We gaan onmiddellijk op verkenning en snappen meteen dat voor zowat alles aan boord extra betaald dient te worden. We winnen, tot onze verbazing, een aantal korting bonnen, maar zelfs als je die inzet kost bv. een massage vele keren meer dan thuis.
Voor de rest vind je de dingen die je je van een cruise schip voorstelt. Grote lounge waar je vanuit de liften een mooi zicht op hebt. Dé trap, verplicht op elke cruiseschip al was het maar om de klassieke foto te maken. Restaurants, te veel om op te noemen.


Onze kajuit.


De liften, af en toe geen overbodige luxe.

Patagonië.
We zijn ondertussen al aan het varen en de volgende dag ontwaken we in Monte Video aan de overkant van de Rio de La Plata, in Uruguay. We maken een zweterige wandeling doorheen de stad en ontdekken een leuke schilderijen tentoonstelling met kopieën van Vlaamse, Hollandse en Franse meesters. Interessant.
Een ganse dag op zee volgt. Zo krijgen we er later nog een zestal. En wat doe je dan? De activiteiten aan boord zijn haast onuitputtelijk. Helaas, ons spreken ze niet zo aan. Op Jakker zorgen we ook altijd zelf voor ons entertainment .
Maar op dit soort cruise is er een wetenschappelijk team aan boord en om de beurt geven universiteitsdocenten en historici elke voor- en namiddag seminaries over het leven op Antarctica, de ontdekkingsreizigers , de effecten van de klimaat verandering, interessante thema's, boeiend gebracht.
's Avonds vind je ons meestal in de Gatsby Bar met een cocktail, babbelend, genietend van de life music. The Bliss is de place-to-be om een dansje te doen. Leuk behalve als het er té druk is.


In een cafeetje in Montevideo.

Ons drijvend hotel gaat verder met de verkenning van Patagonië.
In Puerto Madryn doen we een ijskoude snorkeltoer met de zeeleeuwen, kolossen die naam zeker waardig. Met honderden liggen ze te zonnen op de rotsen en het strand. De mannetjes, echte macho's, bewaken hun vrouwtjes meedogenloos, beletten hen in het water te gaan, halen hen zelfs terug, vooral tijdens deze, de paartijd. In het water zien we dus vooral de tonnen wegende mannen.
We doen Chili even aan en brengen een blitzbezoek aan Punta Arenas en de omliggende onmetelijke vlaktes met de hoge besneeuwde Andes toppen in de verre achtergrond. Prachtige inhammen, schiereiland, een knus dorpje en veel natuur. We verrassen zelfs een groepje verdwenen gewaande guanaco's. Onze sympathieke chauffeur geeft luid uiting aan haar uiterste verwondering hierover. Om het eiland Magdalena te bezoeken is er helaas te weinig tijd. In Punta Arenas zet onze Norwegian Star immers het anker uit en moeten alle gegadigden, tegen de harde wind, met bootjes naar de kant. Een hele bedoening.


De uitgestrekte vlaktes van Punta Arenas achter ons. 


Wie vindt de condors ? ....Niemand, ze zijn er niet !

Something special in Ushuaia.
Op een zeenacht afstand ligt Ushuaia. Klinkt ons vertrouwd in de oren, door de vele zeilers die er jaarlijks heengaan. De liefhebbers van kou en ruwe natuur kiezen deze route als alternatief voor het Panamakanaal om in de Stille Oceaan te geraken. We zijn verrast door de aangename sfeer die het Zuid-Amerikaanse wintersportstadje in de zomer uitstraalt. Jean-Marc en Karen doen een beetje vreemd die dag, moeite als ze hebben om ons, zonder iets te verraden, uiteindelijk om 15 u op een bepaalde plek te krijgen. Wij zijn totaal overrompeld als we ons op dat uur aan een militaire poort aanmelden, een vliegveld oprijden en halt houden bij wat een helikopter bedrijf blijkt te zijn.
Inderdaad, ze doen ons een vlucht met een heli over de omgeving, de meanderende rivier, de gletsjers van Ushuaia, cadeau. Daar kwamen twee heli's aan te pas, de vierzitter stond in panne. Met een glas bubbels klinken we alsnog op onze vijftigste huwelijksverjaardag (in 2022), tijdens een stop bovenop de (ontdooide) gletsjer. Onvergetelijk, deze ervaring aan het eind van de wereld. Dank je wel, Karen en Jean-Marc.
De stress om de “terug aan boord deadline” te halen, hadden we ons kunnen besparen. Honderden passagiers vormen nog een lange lijn bij onze aankomst op de kade.


We komen aan in Ushuaia.


Het einde van de wereld. 


Surprise vlucht met de heli.


Onvergetelijke vergezichten.


Hier was ooit een gletsjer.


Ijskoud, de Straat van Magellaan en Drake Passage.
Nu pas gaan we Drake Passage oversteken maar eerst passeren we de tientallen gletsjers in de straat van Magellaan, waarvan we er toch nog veel missen tijdens de korte nacht. Later in Paradise Bay en bij Elephant Island kunnen we dat ruimschoots goed maken, ook daar storten ontelbare gletsjers zich in de ijskoude zee.
De boot beweegt intussen behoorlijk en op de beneden verdiepingen worden schotten voor de ramen geplaatst.
We zien de eerste enorme ijsberg. Is dit het gigantische afgebroken stuk dat onlangs in het nieuws was? Ook de eerste spuiters van walvissen duiken op in de verte. Van dan af breng je, om niks te missen, best zo veel mogelijk tijd aan dek door. Voortdurend is er wat te zien. Maar je duffelt je best zo dik mogelijk in. “Koud” is een understatement. Het is echt on-voor-stel-baar koud. Zonder broek én skibroek, vijf-zes lagen T-shirts en pulls en een dikke jas, sjaal, muts en handschoenen waag je je best niet aan dek. Jazeker, dat zat allemaal in onze bagage.
Op die manier ingepakt, zijn we wel getuige van de meest spectaculaire Antarctische landschappen, bizar gevormde ijsbergen, honderden walvissen-spuiters. We varen tussen Brabant eiland en Antwerpen eiland naar de Straat van Gerlache. Adrien De Gerlache, de illustere Belg (geboren in mijn geboortestad Hasselt) de eerste ontdekkingsreiziger die met zijn schip de Belgica de eerste ongeplande overwintering in dit continent tot een, weliswaar met onmenselijke inspanningen, goed einde bracht.
We moesten tijdens die presentatie toch even duidelijk maken dat er wel degelijk Belgen aan boord waren.


De eerste gigantische ijsberg.




Die ken je wel. 


en deze ?  Een met zijn staart spattende bultrug.


De bek van een walvis.


De kapitein maakt een onberispelijke 360° in Paradise Bay, een prachtige inham in het Antarctisch schiereiland en vaart er langzaam genoeg, zodat ook de mensen die noodgedwongen van achter het glas binnen moeten toekijken, alles kunnen mee genieten. Het wetenschappelijk team op de brug doet verslag van de opmerkelijke dingen die we niet mogen missen.
Op weg naar Elephant Island zien we de plek waar Shackleton met zijn bemanning een tijd verbleef. Duizenden pinguïns zwemmen-springen razendsnel sierlijk dolfijnachtig in het water. Vreemd ze bewegen zich zo onhandig aan land. Groepen orka's, met hun typische hoge staartvin, laten zich bewonderen. Bultruggen wagen zich nu dichter bij de boot en geven acrobatische voorstellingen. Ontelbare keren klappen ze met hun staart op het water. Het breachen van die enorme dieren (helemaal uit het water springen) zagen we al zo vaak, nog steeds genieten we er mateloos van. Met een warme choco proberen we ons op te warmen na weer een sessie “natuurlijke Antarctica show” kijken aan dek.




Zie je ze? De ontelbare spuitende walvissen.


Het is dringen om een plaatsje bij de reling.


Koud !


De Argentijnen teleurgesteld...en wij ook.
Ook van onze eigen menselijke soort krijgen we een voorstelling als de Argentijnen een protestactie op het getouw zetten, omdat de kapitein beslist niet, zoals voorzien, te stoppen op de Falklandeilanden. Er komt zwaar weer, ontscheping in de kleine bootjes ziet hij niet zitten.
De Argentijnen gaan niet akkoord, ook wij vinden dit niet leuk, maar zij zien hun enige mogelijkheid om de Malvinas aan te doen en gesneuvelde familie en vrienden hun eer te bewijzen, in rook opgaan. Maar kapiteins wil is wet. Hij komt hun wel wat tegemoet en wil zijn beslissing toelichten...als ze zich van commentaar onthouden tenminste. Dit laatste valt hun erg zwaar. Maar uiteindelijk keert de rust weer.
Nu gaat het in één rechte lijn terug naar Buenos Aires. Een laatste dinertje aan boord en 's ochtends vroeg staan we alweer op de kade.
Het afscheid van Karen en Jean-Marc de volgende dag valt zwaar na twee weken samen zijn, maar de fijne herinneringen nemen we mee.




Eén van de vele gletsjers!


De Argentijnse Zuidpool basis.



Met dank aan Jean-Marc en Karen voor minstens de helft van de foto's. 

 

 

Additional information