Positie : (Vanua Lava – Port Patteson ) Nawono BayHet dorpje Kwetevut. 

Onze aankomst op het eiland Gaua is er eentje om snel te vergeten, of eerder om nooit te vergeten ! We ontwaren van ver enkel de mistige contouren van dit vulkaan eiland, het gevaarlijkste van de gevaarlijke archipel, maar daar later meer over.
Pech, het regent er. Maar de zeilen zijn intussen naar beneden, wij zijn klaar om te ankeren. Net terwijl Tony binnen het luik pakt, breekt binnen enkele seconden de hel los. De wind schiet van 15 naar 38 knopen, komt bovendien uit het westen, pal op de kust gericht. De golven bouwen zich onmiddellijk op. Onze beoogde ankerplek is in een vingerknip een onstuimige, onveilige lage wal geworden.
Maar zie ik dat goed ? Er komt een donkere vorm recht op ons toe. Een zeilboot? Nu ? We zagen al twee weken geen andere boten meer? Maar daar klinkt over de VHF al een oproep voor ons, van Aussie zeiljacht Drive. “Wat gaan jullie doen in dit weer ? “
Ik leg uit dat we aan de oostkant van het eiland, vlakbij want we zitten aan de zuidpunt, wat op en neer gaan zeilen en het einde van de bui willen afwachten. Vinden zij ook een goeie beslissing, ze komen met ons mee. Anderhalf uur dobberen we daar, aan de nu beschutte kant onder een zakdoek groot voorzeil, vooraleer het weer kalmeert en we een nieuwe poging tot ankeren kunnen doen.

Dat lukt zonder problemen en meteen, wij puffen nog na, komen de pikinini (kinderen) van het dorp al kennis maken. Angela (13 j. ), Christina (8 j. ) en nog wat verlegen jongens durven na een poosje om schriften, potloden, een bal misschien, vragen. En na nog een half uur praten komt dé vraag van Angela, heel stilletjes, of we geen extra phone voor haar hebben!! Er is hier geen internet, geen 4 G, zelfs geen gewone telefoonverbinding, maar een phone blijft een geweldig statussymbool.
Voor de dingen die we geven, brengen ze bananen, meerdere pawpaw (papaya) en vele kokosnoten in ruil.Angela (links) en  Christina (rechts) komen ons bezoeken. 

De volgende dag maken we kennis met het Bokrijkdorp Kwetevut. Suzanne (68 j.) komt meteen beslag op me leggen. Oma's onder elkaar. Na koetjes en kalfjes-praat komt de vraag over haar kapotte naaimachine en of ik misschien een idee heb wat er mis kan zijn..
Tony, manusje van alles, ook de naaimachine specialist aan boord, gaat een kijkje nemen. Je moet je de setting voorstellen. Midden tussen de hutjes is er een afdak. Christobal tovert de onvermijdelijke rieten mat tevoorschijn en haalt dan de kist met de naaimachine boven. Daar hadden tientallen kakkerlakken een veilige thuis gevonden, meteen schieten ze in alle richtingen weg. Tony laat zich niet van de wijs brengen, maar de zwaar ontregelde Chinese naaimachine (niet Singer maar Sincere) die oud en gammel is, krijgt hij niet zo direct aan de praat.Tony als naaimachine specialist in actie.Ik op de foto met Suzanne , Tony met chief John Star, met gezelschap. 

Nog twee keer gaan we langs in het dorp, steeds ontvangen Chief John Star en Suzanne ons in hun keuken waar op de aangestampte vloer het huiszwijntje rondscharrelt.
Je ogen moeten wennen aan de duisternis, maar het is er merkelijk koeler dan buiten. We leren elkaar beter kennen, praten over ons beider levens. Chief beweert steeds maar dat hij ons ontmoet heeft 3 jaar geleden in Lakatoro op het festival. Klopt het? Ik herinner het me niet. Maar misschien is Tony zijn grijze kop en baard hem bijgebleven. We hoorden dat wel meer !Na een hevige regenbui kleurt het water onmiddellijk bruin. We hoorden tot op de ankerplek het water donderen in de rivier. 

Deze mensen ervaren het niet zo maar Gaua is het gevaarlijkste eiland van de gevaarlijke archipel Vanuatu. Aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, tsunami's en cyclonen bedreigen de eilanden groep, vandaar hun reputatie.
Het grootste zoetwatermeer van de Pacific, ín de krater van de vulkaan van Gaua, is een tikkende, erg explosieve tijdbom indien de inhoud van het meer in contact zou komen met de er onder liggende magma kamer.
Niet voor erg binnenkort, hopelijk.Additional information